У Пекіні урочисто відкрили XXIV Зимові Олімпійські ігри. ФОТО

У п’ятницю, 4 лютого, на Національному стадіоні в Пекіні урочисто відкрилися XXIV Зимові Олімпійські ігри.

Як передає “Новинарня“, про відкриття Олімпіади оголосив голова КНР Сі Цзіньпін.

У параді атлетів взяла участь 91 делегація, що на дві менше, ніж у 2018-му в корейському Пхенчхані.

У яскравому високотехнологічному шоу відкриття, постановником якого був кінорежисер Чжан Імоу, було задіяно близько 3 тисяч людей.

Сценаристи й дизайнери шоу відмовилися від класичної чаші для олімпійського вогню, натомість помістили смолоскип із полум’ям всередину величезної “сніжинки”, сформованої зокрема зі “сніжинок”-LED-екранів із назвами країн-учасниць Ігор.

Фотогалерея (гортайте):

IMG_20220204_162934 IMG_20220204_162911 IMG_20220204_162856 IMG_20220204_162843 IMG_20220204_152516 IMG_20220204_163010 IMG_20220204_162952 beijing olympics 2022 opening ceremony_3 Олімпіада Пекін 2022 beijing olympics 2022 opening ceremony_1 beijing olympics 2022 opening ceremony_2
<
>

Ігри триватимуть до 20 лютого.

Загалом на Іграх буде розіграно 109 комплектів нагород (+7 проти Ігор-2018), а кількість учасників Олімпіади перевищує 2870 осіб (на минулій “білій” Олімпіаді було понад 2900).

Програма зимової Олімпіади поповнилася сімома дисциплінами: жіночі одиночні змагання з бобслею, біг-ейр, змішані командні змагання в акробатиці (обидва — фрістайл), стрибки на лижах з трампліна та сноуборд-крос, а також змішана естафета.

Представник збірної Американського Самоа. Фото: АР

Нинішня Олімпіада проходить в умовах жорстких карантинних обмежень, зокрема для учасників та членів офіційних делегацій обов’язкова вакцинація проти “ковіду”.

Міжнародний олімпійський комітет сподівається, що деякі стадіони Олімпійських ігор у Пекіні будуть заповнені глядачами на 30%. Утім, іноземних уболівальників на арени не допустили.

При цьому вже в Пекіні заразилася коронавірусом і випала зі складу капітан жіночої збірної України з біатлону Олена Білосюк (Підгрушна). 35-річна олімпійська чемпіонка Сочі-2014 отримала позитивний результат тесту зранку 2 лютого.

Під час проходження українців по стадіону провідний американський спортивний телеканал розповідав про 100 тисяч військових РФ на кордонах України та показав Путіна на трибуні.

Україну в Пекіні представляють загалом 45 спортсменів у 12 спортивних дисциплінах: біатлоні, бобслеї, гірськолижному спорті, лижному двоборстві, лижних гонках, санному спорті, скелетоні, сноубордингу, стрибках на лижах з трампліна, фігурному катанні, фристайлі та шорт-треку.
До складу української делегації також увійшли 26 тренерів, 10 лікарів та масажистів, сім представників технічного персоналу.

Щоправда, з огляду на поточні результати, експерти не прогнозують Україні медалі в жодному з видів програми.

Путін і Ко

Варто наголосити, що ця Олімпіада є третьою поспіль (і другою поспіль зимовою), на якій Росія позбавлена права виступати під своїм прапором та гімном – через санкції WADA, пов’язані з державною підтримкою застосування допінгу спортсменами РФ. Тож росіяни знову виступають як представники Олімпійського комітету Росії, і під час нагородження переможців звучатиме не гімн країни, а фрагмент із Першого концерту для фортепіано з оркестром Петра Чайковського.

При цьому від ОКР в Олімпіаді заявлені 212 спортсмени – це третя за чисельністю делегацію після США (224) та Канади (215).

Володимир Путін на відкритті Олімпіади. в Пекіні. Фото: Getty Images

Президент країни-агресорки Володимир Путін був одним із лідерів іноземних держав на відкритті Ігор-2022 (на тлі дипломатичного бойкоту Олімпіади в Пекіні деякими країнами Заходу).

Раніше цього дня він зустрівся з лідером КНР та підписав союзницьку заяву.

Попередньо близько 30 глав держав заявляли про свою присутність на церемонії відкриття Ігор – значно менше, ніж у “непандемічні” часи, але все ж таки вдвічі більше, ніж на літній Олімпіаді в Токіо шість місяців тому.

Володимир Зеленський, який теоретично міг зустрітися з Путіним на Олімпіаді (принаймні було таке запрошення з РФ), до Пекіна не поїхав.

Читайте також:
Україна не приєднається до дипломатичного бойкоту Олімпіади в Пекіні

Склад України на Зимовій Олімпіаді-2022

  • Біатлон: чоловіки – Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Артем Тищенко; жінки – Юлія Джима, Олена Білосюк, Валентина Семеренко, Дар’я Блашко, Ірина Петренко
  • Лижні перегони: чоловіки – Олексій Красовський, Руслан Перехода, жінки – Марина Анцибор, Вікторія Олех, Юлія Кроль, Валентина Камінська, Дар’я Рубльова
  • Фігурне катання: Іван Шмуратко (чоловіки), Анастасія Шаботова (жінки), Олександра Назарова та Максим Нікітін (танці на льоду), Софія Голіченко та Артем Даренський (команда в спортивній парі)
  • Санний спорт: чоловіки – Антон Дукач, Андрій Мандзій; жінки – Олена Стецків, Юліанна Туницька; парний екіпаж Ігор Стахів/Андрій Лисецький
  • Фристайл: чоловіки – Олександр Абраменко, Дмитро Котовський, Олександр Окіпнюк, жінки – Анастасія Новосад, Ольга Полюк (усі – лижна акробатика)
  • Стрибки з трампліна: Віталій Калініченко, Євген Марусяк, Антон Корчук
  • Шорт-трек: Олег Гандей, Уляна Дуброва
  • Гірськолижний спорт: Іван Ковбаснюк, Анастасія Шепіленко
  • Сноубординг: Аннамарі Данча (паралельний гігантський слалом)
  • Лижне двоборство: Дмитро Мазурчук
  • Скелетон: Владислав Гераскевич
  • Бобслей: Лідія Гунько

Також був резервний список спортсменів, до якого нього увійшли 7 атлетів:

  • Біатлон: Анастасія Меркушина та Тарас Лесюк
  • Лижне двоборство: Віктор Пасічник
  • Фристайл: Микола Пуздерко та Ангеліна Брикіна
  • Санний спорт: Олена Смага
  • Лижні перегони: Дмитро Драгун

За період Незалежності Україна здобула на зимових Олімпіадах вісім нагород

три “золота”
Ліллехаммер-1994 – Оксана Баюл – фігурне катання, одиночний розряд;
Сочі-2014 – Віта Семеренко, Юлія Джима, Валентина Семеренко, Олена Підгрушна – біатлон, естафета;
Пхьончхан-2018 – Олександр Абраменко – фристайл, лижна акробатика;

два “срібла”:
Нагано-1998 – Олена Петрова – біатлон, індивідуальна гонка;
Сочі-2014 – Віта Семеренко – біатлон, спринт;

три “бронзи”:
Ліллехаммер-1994 – Валентина Цербе-Несіна – біатлон, спринт;
Турин-2006 – Лілія Єфремова, біатлон, спринт; Олена Грушина і Руслан Гончаров – фігурне катання, танці на льоду.

Талісмани

Талісманами Олімпіади є панда Бін Дуньдунь та китайський ліхтарик Сюе Жунжун.

Читайте також:
У Пекіні урочисто відкрили XXIV Зимові Олімпійські ігри. ФОТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.