Зеленський і Байден поговорили про підтримку України і, не виключено, посперечалися про ймовірність вторгнення

доповнено

Президент України Володимир Зеленський та лідер США Джо Байден провели телефонну розмову, у якій обговорили у тому числі дипломатичні зусилля для деескалації напруги та подальшу підтримку України на тлі російської загрози.

Як передає “Новинарня” в п’ятницю, 28 січня, про це йдеться в комюніке обох сторін за підсумками розмови.

Білий дім зазначає, що Байден підтвердив готовність США дати рішучу відповідь, якщо президент РФ Володимир Путін наважиться на нову агресію.

Президент акцентував, що попри від’їзд родин співробітників посольства у Києві воно продовжує повноцінно працювати.

“Лідери обговорили скоординовані дипломатичні зусилля щодо європейської безпеки, підкреслюючи принцип “нічого про Україну без України”. Президент Байден передав підтримку США зусиль для врегулювання конфлікту у рамках “нормандського формату” та висловив сподівання, що повторна домовленість 26 січня повернутись до режиму припинення вогню від липня 2020 року допоможе зменшити напругу і просувати виконання Мінських домовленостей”, – зазначають у комюніке.

Джо Байден нагадав, що США надали Україні за 2021 рік понад пів мільярда доларів різної допомоги, та зазначив, що Вашингтон розглядає надання додаткової макроекономічної підтримки для української економіки в умовах тиску, що виник через стягнення Росією військ до кордонів України.

Володимир Зеленський подякував США і Байдену за непохитну підтримку України, лідерство США у мобілізації світової спільноти для стримування Путіна і надану допомогу, зокрема у вигляді оборонної летальної зброї, зазначають у комюніке офісу президента.

Зеленський привітав коментар Джо Байдена щодо посольства та запевнив у подальшій стабільній роботі американського посольства в Києві.

“Володимир Зеленський висловив сподівання на здійснення Сполученими Штатами подальших кроків щодо посилення оборонної взаємодії та зміцнення оборонної спроможності нашої держави.

Президент України наголосив на важливості підтримки економічної та фінансової стабільності нашої держави в нинішній ситуації. Лідери обговорили конкретні кроки з боку США щодо збільшення фінансової підтримки України – як на двосторонній основі, так і шляхом залучення міжнародних фінансових організацій”, – йдеться в повідомленні.

Щодо “Нормандії” у Зеленського додали, що він відзначив готовність України до проведення зустрічі в цьому форматі на рівні лідерів у найближчому майбутньому.

Водночас, за інформацією від анонімного “українського посадовця високого рівня”, Джо Байден та Володимир Зеленський у телефонній розмові посперечалися про те, наскільки серйозна загроза російського вторгнення.

Про це повідомило CNN, зазначивши, що в Білому домі та Раді нацбезпеки США не підтвердили такий опис розмови президентів.

Як розповів CNN український співрозмовник, розмова президентів була тривалою і відвертою, але проходила “не дуже гладко”. За його словами, Байден казав Зеленському, що є загроза швидкої російської атаки і вторгнення майже безсумнівно буде, щойно трохи згодом у лютому ґрунт достатньо промерзне.

Зеленський, у свою чергу, наполягав, що загроза від Росії “небезпечна, але неоднозначна”, і немає впевненості, що напад буде.

Співрозмовник розповів також, що Байден нібито казав, що США не нададуть суттєво більше військової допомоги.

У Білому домі не погодилися з таким описом розмови.

Речниця Ради національної безпеки США Емілі Горні у своєму коментарі сказала, що анонімне джерело “злило неправдиву інформацію”.

“Президент Байден сказав, що є явна ймовірність, що Росія може здійснити вторгнення до України у лютому. Він вже казав про це публічно, і ми попереджаємо про це вже місяцями. Повідомлення про щось іще, чи щось інакше – повністю неправдиві”, – сказала вона.

За словами посадовця США у сфері нацбезпеки, розмова президентів тривала 1 годину і 20 хвилин. Байден сказав Зеленському, що російське вторгнення потенційно можливе у лютому, але не казав, що воно неодмінно буде.

Речник Зеленського теж не погодився з описом розмови від анонімного джерела, передає “Європейська правда“.

Контекст

Це третя телефонна розмова президентів України і США за останні два місяці на тлі повідомлень американської сторони про зростання загрози масштабного вторгнення військ РФ в Україну.

9 грудня 2021 року Зеленський говорив із Байденом півтори години. За словами Зеленського, тоді глава Білого дому розповів йому, про що розмовляв із Путіним 7 грудня, а Зеленський поділився новинами про ситуацію на Донбасі.

2 січня 2022 року президенти знову поговорили телефоном про російську загрозу та зміст перемовин США і НАТО з Росією. Байден запевнив Зеленського, що американські дипломати не будуть ухвалювати жодних рішень про Україну без представників України. Також глава Білого дому запевнив, що США та союзники дадуть рішучу відповідь у разі подальшого вторгнення РФ в Україну.

Читайте також:
США погрожують закрити “Північний потік-2” у випадку подальшої агресії РФ проти України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна