У Києві показали перший військово-транспортний літак Ан-178-100Р для ЗСУ

На державному підприємстві “Антонов” у Києві представили військово-транспортний літак Ан-178-100Р, який буде першим повітряним судном українського виробництва, прийнятим на озброєння за час Незалежності.

Борт призначений для проведення льотних сертифікаційних випробувань.

Заходи з нагоди викатки літака відбулися у вівторок, 28 грудня.

Як відомо, цей літак викочували і піднімали й раніше. Нині на ДП “Антонов” завершили імпортозаміщення літака Ан-178-100Р №001, уточнює “Мілітарний”.

На ньому встановлено обладнання вітчизняних та західних постачальників комплектуючих, які були обрані в ході масштабної програми імпортозаміщення. Тобто ця машина вже без російських комплектуючих.

Літак Ан-178-100Р призначений для перевезення людей (до 100 осіб), техніки, вантажу; десантування спеціальної техніки та парашутистів; а також медичної евакуації поранених та постраждалих.

Нагадаємо, торік ДП “Антонов” за підтримки президента Володимира Зеленського отримало – вперше за роки незалежності України – державне замовлення на будівництво трьох літаків Ан-178. Відповідний контракт з Міністерством оборони був підписаний наприкінці грудня 2020 року.

Як пише “Армія інформ”, побудова літаків для потреб ЗСУ проводиться згідно з наміченими планами. Повністю завершено побудову планера першого з трьох замовлених літаків Ан-178-100Р. Із випередженням термінів складено фюзеляж, крило, хвостове оперення другого Ан-178-100P, розпочато складання планера цієї машини.

28 грудня “Антонов” показав також перший із цих трьох літаків, що перебувають у процесі виготовлення (№007):

Фото: Укрінформ

Міністр оборони Олексій Резніков під час огляду літака зазначив, що Україна створенням Ан-178-100Р доводить, що українці вміють себе захищати.

“Всі ми в дитинстві мріяли бути льотчиками, літати, але найскладніше збудувати літак. Мені здається, що символічним є те, що Україна демонструє свою обороноздатність завдяки об’єднаним зусиллям. Ця синергія і є запорукою нашої перемоги”, – цитує міністра “Укрінформ”.

Він підкреслив, що цих літаків буде випущено не лише три, як передбачено контрактом для Збройних сил України, а більше.

Заступник головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенант Євген Мойсюк зауважив, що Збройні сили України потребують сучасної, високотехнологічної, надійної і простої в користуванні військової техніки.

“Адже така техніка підвищує наші спроможності, збільшує нашу стійкість та наближає нас до перемоги. Даний літак є представником техніки, яка нам потрібна. Я впевнений, що цей літак буде своєчасно поставлений в ЗСУ і пілоти Повітряних сил ЗСУ будуть використовувати його на благо нашої перемоги”, – сказав він.

Командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук запевнив, що Повітряні сили готові до прийому першого за роки незалежності України літака – Ан-178-100Р.

“Нам потрібно ще нелегкий шлях пройти – підготувати особовий склад пілотів на цей літак, нам потрібно підготувати інженерно-технічний склад для того, щоб ми могли освоювати, ремонтувати і виконувати завдання”, – додав він і запевнив, що цей шлях буде швидко подолано.

Нагадаємо, перший серійний літак Ан-178-100Р ДП “Антонов” уже тривалий час будує на замовлення МВС Перу, але цей проєкт має проблеми з фінансуванням.

Читайте також:
“Антонов” анонсував випробування нового Ан-178 для ЗСУ та похвалився постійною присутністю двох два Ан-124 в Лейпцигу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна