СБУ шукає тих, кого незаконно тримали й катували в “Ізоляції”

У рамках розслідування справи проти затриманого керівника незаконної в’язниці “Ізоляція” на окупованій частині Донбасу СБУ шукає свідків і потерпілих і просить надати спецслужбі інформацію.

Про це СБ повідомила в своєму пресрелізі у понеділок, 6 грудня.

СБУ нагадала, що розслідує кримінальне провадження щодо одного з колишніх ватажків так званої “ДНР”, який очолював незаконну в’язницю “Ізоляція”. Під його керівництвом терористи утримували і катували громадян, зокрема українських військових.

“Наразі слідчі органів безпеки встановлюють всіх потерпілих від протиправної діяльності зловмисника. Тому СБУ звертається до людей, яких незаконно утримували у в’язниці “Ізоляція”, постраждалих від злочинних дій її очільника, або були свідками цих фактів, повідомити до Головного слідчого управління СБУ за телефонами (044) 255-50-69,(093) 458-06-77″, – йдеться в повідомленні СБУ.

Як інформувала “Новинарня“, інформація про затримання в Києві Дениса Куликовського “Палича”/”Палача” з’явилася вранці 9 листопада – її оприлюднив колишній в’язень тюрми “Ізоляція” Станіслав Асєєв. Невдовзі Служба безпеки України підтвердила затримання Дениса Куликовського.

Йому висувають підозру в рамках провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ст. 149 (торгівля людьми);  ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань); ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).
10 листопада в Маріуполі Куликовського арештували на два місяці без застави.
12 листопада СБУ оприлюднила його свідчення на відео.

Водночас ЗМІ встановили, що Денис Куликовський ще з початку 2019 року перебував у Києві без запобіжних заходів; про нього знали співробітники СБУ та співпрацювали з ним.

Відомо, що 37-річний Денис Куликовський до війни він мешкав у Кураховому на Донеччині, у 2014-му приєднався до лав бойовиків “ДНР”. До того працював у СІЗО чи колонії. Був одружений, має сина.

Орієнтовно у 2015-2018 роках “Палач” був одним із керівників “Ізоляції” – колишньої мистецької платформи в місті Донецьк, яку бойовики “ДНР” переобладнали в концтабір для ворогів свого режиму.

Багато колишніх в’язнів “Ізоляції” із жахом згадують Куликовського як головного ката в’язниці. Він прирікав людей на тортури та іноді особисто катував полонених і простих громадян, яких звинувачували у діяльності проти так званої “ДНР.”

За словами його жертв, під керівництвом “Палича” в’язнів били, різали, душили, топили, катували електричним струмом та ґвалтували. Окрім цього, Куликовський практикував такі методи психологічного впливу, як поховання заживо, інсценування розстрілів, позбавлення можливості сходити в туалет.

За словами колишньої дружини, Палич втік з “ДНР” у 2019 році, нібито до Росії.

Читайте також:
Поліція встановила 45 учасників злочинної групи, що катувала полонених в “Ізоляції”, – Монастирський

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна