На фронті загинув снайпер із 8-го полку ССО Уберт Мрачковський. ФОТО

доповнено, додано фото

У районі проведення операції Об’єднаних сил загинув військовослужбовець 8-го окремого полку спеціального призначення ССО ЗСУ Уберт Мрачковський. 

Про це в п’ятницю, 19 листопада, повідомили в пресслужбі Командування Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

Зазначається, що чоловікові було 33 роки. Його військове звання – старший солдат. 

“Сумно втрачати друзів. Гірко втрачати побратима. Ще гірше втрачати того, з ким свого часу, пройшов довгий шлях військової служби і проходив до того самого трагічного моменту. В районі ООС отримав кульове поранення, не сумісне із життям наш побратим – старший солдат Мрачковський Уберт Валерійович”, – йдеться в повідомленні.

Воїн поліг на Луганщині – біля села Причепилівка – внаслідок кульового поранення.

Із відкритих джерел відомо, що Мрачковський був снайпером, брав участь у боях за Савур-могилу в складі 51-ї окремої механізованої бригади.

За особисту мужність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові, зразкове виконання військового обов’язку 3 листопада 2015 року нагороджений орденом “За мужність” III ступеня.

Мрачковського називали “одним із найрезультативніших снайперів” полку ССО.

Уберт Мрачковський. Фото: Ватра

Вперше він потрапив у ЗС України у 2006 році – на строкову службу до 80-ї бригади. Після цього служив в окремій роті снайперів, у 51-й та 128-й бригадах.

У розмові з журналістами волонтерського проєкту “Ватра” спецпризначенець згадав про найбільш інтенсивний бій в селі біля Дебальцевого: “Бій тривав десь годин шість. Ми в’їжджали в село на БМП, по нас одразу відкрили вогонь із крупнокаліберного кулемета. Ми десантувалися, відповзли та відкрили вогонь у відповідь. Коли сепари хотіли вибити сусідню вулицю, ми вступили в бій. Потім підключилася артилерія, яка з четвертого пострілу знищила ДРГ (диверсійно-розвідувальну групу) противника”.

Військовий мав не одне поранення. Найсерйозніше отримав при виході з Дебальцевого, коли затягував пораненого на БТР. Ворожий ручний протитанковий гранатомет поцілив у броню машини, й осколок розірвав легеню бійця.

На переконання військовослужбовця, справжній снайпер повинен бути спокійний, витривалий та хитрий.

“Може, це егоїстично, але кожен постріл я не беру до серця. Це лише ціль”, – казав Уберт, пояснюючи, що у хлопців, які сильно переймалися, потім не витримує психіка.

“Я був у різних родах військ, але ССО – це маленький скальпель. Якщо ним вміло працювати, то можна виконувати неймовірні завдання”, – ділився військовий.

Волонтер Олексій Сіхарулідзе (“Народний тил”) так написав про смерть Уберта: ” Тепер можна не замальовувати Твоє обличчя [на фото]. Так було в кайф для Тебе працювати. Мало хто, як Ти, соромився просити. Фотки “корча” з резиною ти вже не вишлеш.
Прощавай, Снайпере. Радію, що ти багато зробив. Шокований, що це і все.
Помста – це все про що я зараз думаю”.

Фото з ФБ Олексія Сіхуралідзе:

Нагадаємо, у денному зведенні пресцентру ООС (станом на 11-ту годину) ішлося, що з початку доби 19 листопада ворог вів обстріли двічі з напрямку Мар’їнки – застосовуючи артилерію калібру 122 мм та міномети калібру 82 мм; у бік села Лопаскине – з міномета калібру 82 мм; у районі Причепилівки – зі стрілецької зброї. Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець дістав поранення, несумісне з життям.

За даними “Новинарні“, Уберт Мрачковський – п’ята бойова втрата ЗСУ в листопаді. 

2 листопада біля Павлополя від обстрілу зі стрілецької зброї загинув Сергій Єлисеєв із 128 огшбр.

7 листопада від ворожого мінометного обстрілу на Луганщині загинув воїн 24 омбр Віталій Павлисько.

12 листопада під час виконання бойового завдання загинули двоє військовослужбовців 79-ї окремої десантно-штурмової бригади – підполковник Руслан Прусов і майстер-сержант Вадим Федосеєв. Вони підірвалися на протитанковій міні.

Читайте також:
Загиблі за Україну в жовтні 2021-го. ОБЛИЧЧЯ, ІСТОРІЇ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна