В Україні виявлено 11 різних варіантів штаму “Дельта”, – ІМБГ

Проведені науковцями Інституту молекулярної біології і генетики НАН України (ІМБГ) дослідження зразків, взятих у інфікованих на коронавірус із різних регіонів України, свідчать про те, що наразі в країні цілковито панує “Дельта штам” вірусу SARS-CoV-2 — в 11 варіантах.

Як повідомили “Новинарні” у пресслужбі ІМБГ, дослідження проведено в жовтні на замовлення Ради національної безпеки та оборони.

Майже у 60% досліджених зразків було виявлено “материнський” варіант “Дельти” B.1.617.2 – так званий індійський.

Водночас науковці виявили ще 10 інших варіантів штаму “Дельта”, які походять з країн Європи, зокрема Великої Британії, а також зі США та Африки.

Серед них немає нещодавно виявленого у Великій Британії штаму “Дельта плюс” (AY.4.2), проте є варіанти, які потенційно можуть бути його попередниками (AY.4.0).

Як зауважили в Інституті молекулярної біології і генетики, ще в червні-серпні штам “Дельта” було виявлено лише в половині досліджуваних зразків, решта – штам “Альфа”, так званий британський, який почав широко розповсюджуватися на початку 2021 року.

“Мутовані варіанти штаму “Дельта” відрізняються критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу в клітині та реактивність імунної системи людини. Тобто вони швидше розповсюджуються. Існуючі вакцини дієві проти цих штамів. Тож закликаю всіх якомога швидше вакцинуватися”, – наголосив керівник проєкту, директор ІМБГ академік Михайло Тукало.

Загалом було досліджено 75 зразків, зібрані Центром громадського здоров’я МОЗ України у вересні в різних областях України (з Черкаської обл. – 5 зразків; Чернівецької – 1; Івано-Франківської – 13; Київської – 1; Львівської – 7; Полтавської – 9; Рівненської – 6; Тернопільської – 4; Запорізької – 2, м. Сєвєродонецьк, Луганщина – 27).

Науковці ІМБГ єдині в Україні вивчають мутації коронавірусу за допомогою методу секвенування нового покоління. Науковці інституту секвенують коронавіруси впродовж останніх 8 місяців. Саме вони в лютому 2021 року вперше в Україні визначили спалах штаму “Альфа” (на Івано-Франківщині) та в червні – появу в країні нового штаму “Дельта” (у Києві та на Закарпатті).

Загалом від лютого 2021 р. до сьогодні науковці ІМБГ проаналізували 159 зразків вірусу SARS-CoV-2, взятих у хворих віком від 13 до 85 років. Майже всі ці пацієнти (95,6%) були госпіталізовані з середньою та важкою формою ковіду.

Геномні послідовності зразків SARS-CoV-2, які мали найкращу якість відповідно до міжнародних стандартів (138 зразків), після біоінформатичної обробки додано до міжнародної бази данихGISAID, тепер вони доступні науковій спільноті для подальшого аналізу.

Читайте також:
“Більш заразний і агресивний”: в Україні зафіксовано ще один штам коронавірусу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна