“Невідкладний” законопроєкт Зеленського про ліквідацію ОАСК пів року без руху лежить у Раді, – Жернаков

Рівно рік тому президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва, яка набрала 25 000 голосів.

Про це в четвер, 28 жовтня, у фейсбуці нагадав  громадський активіст, голова правління фундації DeJure, колишній координатор Громадської ради доброчесності Михайло Жернаков.

Він зазначив, що ініціатором петиції був журналіст Данило Мокрик після виходу вже других “плівок Вовка”.

“Тоді вся країна почула, що один із найважливіших судів країни насправді – справжнє лігво суддівської мафії. Причому відповів Зеленський у стилі “відчепіться”, точніше “ми почали консультації”. Невідкладний законопроєкт про ліквідацію ОАСК він подасть лише через півроку, коли центнери готівки (на ~$5 млн) знайде НАБУ на конспіративній квартирі рідного брата Павла Вовка разом з його ж, Вовка, документами. І вже більше, ніж півроку “невідкладний” президентський проєкт про ліквідацію ОАСК лежить в Раді без жодного руху“, – написав Жернаков.

Також після десятків засідань профільного комітету Верховної Ради його голова, “слуга народу” Андрій Костін “жодного разу не поставив його навіть у порядок денний”.

Як інформувала “Новинарня“, президент Володимир Зеленський 13 квітня вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт, яким пропонує ліквідувати скомпрометований Окружний адмінсуд Києва. За цим проєктом, суддів ОАСК, до доброчесності яких не буде питань, переведуть до іншого суду. Замість ОАСК пропонується створити Київський міський окружний адміністративний суд.
У жовтні 2020 року петиція до президента про ліквідацію ОАСК набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Як відомо, суддів ОАСК, голову Державної судової адміністрації України, колишніх високопосадовців та інших фізичних осіб НАБУ підозрює у створенні та участі у злочинній організації; захопленні державної влади; зловживанні впливом; втручанні у діяльність державних діячів та створенні штучних перешкод у діяльності ВККС та її членів.
За даними слідства, втілюючи план із захоплення державної влади, голова ОАСК Павло Вовк використовував своє широке коло зв’язків у цих органах: міг організувати подання штучних скарг до ВРП не тільки на непідконтрольних йому суддів з ОАСК, а й на суддів усіх інстанцій, які виносили “незручні” для нього рішення, у т.ч. на суддів Верховного Суду.
Крім того, ЗМІ оприлюднювали різні записи розмов Вовка із суддями ОАСК, які свідчать про неодноразове ухвалення судом упереджених, політично заангажованих рішень.

Читайте також:
“Класна у нас судова влада, скажіть?” Зашквареного суддю Печерського райсуду Карабаня відправили в почесну відставку з утриманням за кошт держави

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна