На Донеччині військові ЗСУ вперше застосували ударні дрони Bayraktar проти окупантів. ВІДЕО

У вівторок, 26 жовтня, українські військові на Донеччині вперше застосували ударні безпілотні літальні апарати Bayraktar проти російських окупантів на Донбасі.

Як передає “Новинарня“, про це першим повідомив волонтер Роман Донік у фейсбуці.

“Кілька днів ворожі пропагандисти прокачували істерію, що ЗСУ порушили Мінські домовленості та зайшли на ворожу територію. І сьогодні з максимально можливої дальності (15+ км) обстріляли село Гранітне на Донеччині. Звичайними засобами виявити батарею не змогли – далеко. Крім того, найманці та окупанти почали масовані обстріли наших позицій з артилерії.
У відповідь, для збереження життя вояків і цивільного населення, було піднято БПЛА “Байрактар”, виявлена батарея та ракетою знищена одна гармата. На цю хвилину. Розрахунки інших втекли. Але це не точно. Бо підняли не одного птаха. Довіряйте ЗСУ”, – написав Донік.

Він поширив відео застосування БПЛА:

Згодом бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу “Байрактар” підтвердили в пресслужбі Генштабу ЗСУ.
У штабі зазначили, що наказ на це дав головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

“З 14:25 до 15:15 батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне. Два військовослужбовці Збройних сил України зазнали поранення, один із них загинув. З початком обстрілу через СММ ОБСЄ було невідкладно висунуто вимогу щодо припинення вогню, надіслано ноту дипломатичними каналами. Втім, окупанти не реагували.

З метою змушення ворога до припинення вогню за наказом головнокомандувача Збройних сил України було застосовано “Байрактар”. Безпілотний літальний апарат не пересікав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ. Після цього обстріли українських позицій припинилися”, – повідомили в Генштабі.

“Сьогодні “Байрактар” відпрацював по артбатареї противника. Бо за**бали. Мінус одна гармата із відстані понад 11 км. Спасибі платникам податків, коштом яких була здійснена закупівля “Байрактарів”: в шматках зігнутого металу, крові й нутрощах “абізян” є і ваш вклад. Слава Збройним силам!” – написав у фейсбуці учасник АТО, демобілізований військовослужбовець 72 омбр, письменник Мартин Брест (Олег Болдирєв).

Як інформувала “Новинарня“, про купівлю ударних безпілотників “Байрактар” Україна почала домовлятися з Туреччиною в листопаді 2018 року.
“Укрспецекспорт” і турецька компанія Baykar Makina підписали угоду про закупівлю їх для української армії в січні 2019 року. Надалі навесні в Україні пройшли випробування цих дронів.
Наприкінці вересня 2019 року в Туреччині відбувся випуск українських військових операторів ударних БПЛА Bayraktar TB2.
Цьогоріч у середині липня перший ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2 отримали Військово-морські сили ЗСУ. 

Читайте також:
“Позиції ЗСУ залишаються незмінними”: в ОС спростовують взяття під контроль території біля Гранітного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна