Синод РПЦ відмовив Вселенському патріарху в праві виступати від імені світового православ’я. У Києві прокоментували

Синод Російської православної церкви, який відбувся 24 вересня в Даниловому монастирі, назвав візит Вселенського патріарха Варфоломія до Києва “неканонічним”, бо той, мовляв, відбувся без запрошення очільника РПЦ. Також російські церковники з лише їм зрозумілою мотивацією відмовили Патріарху Варфоломію у праві виступати від імені всього світового Православ’я.
Про це йдеться у журналі № 60, передає РІСУ.

Очевидно, що ця постанова є політичною і не має чинності для Вселенського православ’я.

Учасники Синоду РПЦ заявили, що Вселенський Патріарх вчинив “злочин”, бо співслужив архиєреями помісної Православної церкви України.

“Зберігаючи вдячну пам’ять про заслуги Святої Константинопольської Церкви в справі освітлення Русі світлом Христової віри, підкреслити, що благородні подвиги вікопомних Святійших Патріархів Константинопольських в минулому не виправдовують нинішніх канонічних злочинів Патріарха Варфоломія, який підтримав розкол і вступив в церковне спілкування з особами, які називають себе православними архиєреями, але не мають канонічної хіротонії”, – зазначили в РПЦ.

Російські церковники відтак ухвалили для себе: “…Відзначити, що, підтримавши розкол в Україні, Патріарх Варфоломій втратив довіру мільйонів віруючих. Підкреслити, що в умовах, коли більшість православних віруючих світу не перебуває з ним у церковному спілкуванні, він більш не має права виступати від імені всього світового Православ’я і представляти себе його лідером”.

На декларацію Московської патріархії вже відреагували в ПЦУ.
Речник Православної церкви України архиєпископ Євстратій (Зоря) у фейсбуці висловив думку, що зараз РПЦ на чолі з похилим патріархом Кирилом (Гундяєвим) переживає непрості часи, і адекватних рішень від очільника Російської церкви годі сподіватися.

“Готуючись до Архиєрейського собору РПЦ (першого з кінця 2017 року, тобто першого за час розриву відносин МП з частиною Помісних Церков), патріарх Кирил провів конференцію, на якій було накреслено головну ідеологічну лінію – «у всіх проблемах винен Константинопольський Патріархат та Патріарх Варфоломій особисто»”, – зауважив представник Києва.

На думку Зорі, глава РПЦ не здатен визнати власну провину та системні проблеми в неадекватній позиції своєї церкви щодо викликів сучасності.

“Ба, більше – він вже, здається, швидко втрачає зв’язок з реальністю, що видно на прикладі, коли у свято Різдва Богородиці (21.09) він присвячує проповідь Покрову (14.10) – так, ніби забув, що ж власне цього дня святкується.
Тому сподіватися на адекватність пропонованих для Архієрейського Собору РПЦ рішень – немає підстав”, – написав Євстратій.

Він нагадав, що свого часу сам Кирил Гундяєв, тоді ще перший претендент на патріаршество в РПЦ, описав відразу після смерті попередника: ‘Бывает так, что иногда Господь некоторое время даёт Церкви некое испытание, когда во главе её стоит человек престарелый и практически уже не способный к управлению. Это очень трудное время для Церкви”.

“Залишається лише просити у Бога, щоби Він заради блага всієї Церкви не попустив патріарху Кирилу Гундяєву натворити ще більших бід, не дав ще більше поглибити розділення і не допустив остаточно перетворити Московський патріархат на сектантську самозамкнену групу”, – прокоментував дії РПЦ архиєпископ Зоря.

Як відомо, Російська православна церква взагалі має намір оголосити Вселенського Патріарха Варфоломія єретиком за його підтримку ПЦУ. Остаточне рішення планують ухвалювати в листопаді 2021 року. Московський Патріарх Кирил боїться сам виносити такі рішення, а тому збирає Архиєрейський собор, щоб розділити відповідальність за це з більш ніж 400 архиєреями.

Читайте також:
“Брежнєв-стайл”: патріарх РПЦ Кирил сплутав Різдво Богородиці з Покровою, а Куликовську битву – з Бородінською

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна