“Брежнєв-стайл”: патріарх РПЦ Кирил сплутав Різдво Богородиці з Покровою, а Куликовську битву – з Бородінською

 

Патріарх Російської православної церкви Кирил (Гундяєв), якому в листопаді виповниться 75 років, останнім часом забувається і плутає дати та історичні події.

На це звернув увагу російський богослов Андрій Кураєв, пише РІСУ.

Зокрема, на Різдво Богородиці, яке у православній церкві є одним із найбільших, дванадесятих свят, і за юліанським календарем відзначається 21 вересня, очільник РПЦ присвятив свою проповідь іншому богородичному святу – Покрові (14 жовтня).

“Щось діється з патріаршою проповіддю. 21 вересня він трохи сплутав привід для свята і всю проповідь віщав про Покрову. Ось ніде, мовляв, таке не святкують, тільки у нас. А далі вся проповідь – про війни і перемоги. Про народження дівчинки на ім’я Марія – нічого”, – написав Кураєв у фейсбуці.

“Але у нього є виправдання: в Москві і справді холодно, як на Покрову”, – додав богослов, який раніше був протодияконом РПЦ, але у 2020 році був заборонений у служінні патріархом Кирилом, а згодом позбавлений сану рішенням Єпархіального церковного суду Москви “за наклеп на Церкву”.

Кураєв також зауважив, що церковні ЗМІ “невчасну” проповідь Кирила проігнорували.

“Сайт [Московської] патріархії поки не викладає цю проповідь взагалі. Телеканал Спас просто вирізав всю проповідь, залишивши тільки не дуже вдалу спробу пояснень патріарха в самому кінці служби – вже після вручення нагород.

Звичайний порядок такий: служба – проповідь священика – причастя – проповідь Патріарха – нагороди. Цього разу проповідь Патріарха, присвячена святу Покрови, була видалена. Залишили лише пізнішу спробу пояснення, чому на свято Різдва слово було на іншу тему”, – написав Кураєв.

Проте проповідь патріарха РПЦ можна переглянути на YouTube (початок на 1:47:03). У ній Кирил згадує і про Куликовську битву, і про “смУтні часи”, Бородіно та інші моменти російської воєнної історії. А також “повідомляє”, що Гітлер нібито переніс початок нападу на СРСР з травня на 22 червня з астрологічних міркувань.

А далі починається проповідь про Покрову Пресвятої Богородиці і відзначення відповідного свята.

Як зауважив Кураєв, Куликовську битву Кирил також, вочевидь, переплутав із Бородинською (яка “за програмою” йшла у проповіді наступною). Адже заявив, що Куликовський бій “завершився нічиєю”, а не перемогою московських військ, як це трактує офіційна російська історіографія.

“Що ж, усі ми люди. Таке бувало і з Леонідом Іллічем [Брежнєвим] на 75-му році його життя. А я вже точно, якщо і доживу до такого віку, то буду виглядати набагато гірше Патріарха Кирила”, – підсумовує Андрій Кураєв.

Раніше у Волгограді Патріарх назвав Мамаїв курган Малаховим. А вже після Різдва Богородиці, 22 вересня, він назвав “першим” чергове засідання Архиєрейської ради Московської митрополії.

Читайте також:
Болгарський суд став на бік урядовця, який назвав патріарха РПЦ Кирила “агентом КДБ”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна