Болгарський суд став на бік урядовця, який назвав патріарха РПЦ Кирила “агентом КДБ”

 

Болгарський суд визнав, що візит патріарха Російської православної церкви Кирила в Болгарію у 2018 році фактично був візитом політика, а не священнослужителя, та не побачив наклепу в словах тодішнього віце-прем’єр міністра Болгарії Валерія Симеонова, який назвав Кирила агентом КДБ.

Таке рішення ухвалив Софійський районний суд від 17 березня, про нього болгарські ЗМІ повідомили лише вчора у вівторок, 13 квітня, пише “Балканський оглядач”.

3 березня 2018 року в Болгарії відзначали 140 річницю Сан-Стефанського мирного договору. Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов висловив подяку всім народам, які допомагали Болгарії 140 років тому.
Зокрема, листи зі словами подяки за визволення Болгарії під час російсько-турецької війни 1877-1878 років було надіслано урядам Польщі, Румунії, Чорногорії, Молдови, Фінляндії, України – на знак вдячності націям, представники яких загинули за свободу Болгарії. З нагоди свята відбувся парад, на якому президент Болгарії Румен Радев так само висловив вдячність всім народам, які боролися з Османською імперією.

Московський патріарх Кирило у відповідь розкритикував виступ болгарського президента, підкресливши, що Болгарія має дякувати лише Росії.

На висловлене Кирилом невдоволення позицією болгарської влади в ефірі болгарського телебачення різко відреагував Валерій Симеонов.

Він заявив, що патріарх Кирило відомий як “сигаретний митрополит Росії”.

“Починаючи з 1996 року, він має 14 мільярдів з імпорту безакцизних цигарок. Цей хитрун безакцизних цигарок на 14 мільярдів доларів імпортував та на 4 мільярди вина для потреб церкви, знову ж без акцизів. Він має приватний літак, він має віллу в Швейцарії. Його годинник коштує 30 000. І він ще наважується чинити правосуддя над болгарським президентом”, – сказав Симеонов.

Він також назвав Кирила “агентом Міхайловим” із радянського КДБ.

“Доведено, другосортний радянський агент з КДБ. Той самий, який сказав, що права людини – це нова єресь. І він ще наважується чинити правосуддя над болгарським президентом. І цей хитрун має мені щось казати?”, – заявив Симеонов.

В суді Симеонов роз’яснив, що його поведінка не могла завдати протиправної шкоди, оскільки це був коментар щодо поведінки представника іноземної держави та його висловлювання не як духовного та релігійного лідера, а як очільника іноземної делегації, при цьому критична оцінка його мотивів та проявів з політичних питань була зроблена Симеоновим у якості представника уряду Республіки Болгарія.

Він заявив, що позивач не мав повноважень захищати іноземні суб’єктивні права, крім того, що не обговорювались інтереси російської православної громади, а також догми релігії та канонічні суперечки, а його твердження є частиною публічної дискусії з важливого для громадськості питання, і в цьому випадку право на висловлення думки має перевагу над занепокоєнням окремих громадян з цієї теми.

Позивачем в справі був Еміл Міланов – генерал запасу Міністерства внутрішніх справ Болгарії, лідер проросійської громадської організації “Міжнародна слов’янська громада – Перун-2000”, секретар Руху “Русофіли”, а також голова Політичної партії “Відродження Болгарії”.

Суд відкинув звинувачення та постановив стягнути із заявника 150 левів (близько 75 євро) судових витрат.

Читайте також:
У Болгарії на виборах перемогла партія прем’єра Борисова, другі – популісти з партії телезірки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна