ЄС у зв’язку з пандемією надав допомоги іншим країнам на 34 млрд євро

 

Інституції та національні уряди Євросоюзу від початку пандемії виділили вже 34 мільярди євро для підтримки інших країн у подоланні коронавірусу та наслідків пов’язаної з пандемією економічної кризи.

Про це йдеться в повідомленні 16 вересня на сайті Єврокомісії.

Зазначається, що від початку кризи навесні 2020 року загальний обсяг допомоги країнам-партнерам планувався в розмірі 20 млрд євро, однак на сьогодні обсяг планованого пакету допомоги зріс до 46 млрд.

Із цих фондів вже виплачено €34 мільярди, або 74% від запланованого. Підтримку надано 130 країнам.

Стан виплат щодо зобов’язань “Команди Європи” за регіонами й програмами співпраці станом на квітень 2021 року виглядав так:

  • Сусідство: 10,3 млрд євро (із 13,8 млрд євро)
  • Африка на південь від Сахари: 6,7 млрд євро (з 8,1 млрд євро)
  • Західні Балкани та Туреччина: 4,9 млрд євро (з 5,8 млрд євро)
  • Азія і Тихий океан: 2,7 млрд євро (з 3,2 млрд євро)
  • Латинська Америка і Карибський басейн: 1,5 млрд євро (із 3,0 млрд євро)
  • Африка, Кариби та Тихий океан, регіональні програми: 445 млн євро (із 658 млн євро)
  • Закордонні території та Гренландія: 203 млн євро (із 627 млн ​​євро)
  • Глобальні програми: 5,1 млрд євро (з 7,5 млрд євро)

“Команда Європи” відповіла [на кризу] концентрацією досвіду та ресурсів, щоб надати більше цільової та найбільш ефективної підтримки. Ми ухвалили програми ЄС, щоб краще відповідати на потреби країн, які розвиваються. “Команда Європи” може пишатися тим, що такий суттєвий пакет допомоги був мобілізований лише протягом одного року, щоб допомогти нашим партнерам в усьому світі”, – зазначила єврокомісар із міжнародного партнерства Ютта Урпілайнен.

Зокрема, ЄС відіграє провідну роль у підтримці глобального фонду вакцинації COVAX: станом на червень 2021 року учасники “команди Європи” переказали до нього понад 3 млрд євро.

Нагадаємо, 13 вересня Єврокомісія вирішила надати Україні другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 600 млн євро із загальної суми 1,2 млрд, що була передбачена для допомоги у подоланні наслідків пандемії. Відповідний меморандум про взаєморозуміння був підписаний 29 вересня 2020 року. Перший транш макрофінансової допомоги від ЄС в обсязі 600 млн Україна отримала 9 грудня 2020 року. Виділення другого траншу Єврокомісія пов’язувала з прогресом України у реформах, зокрема у зміцненні верховенства права та у реформуванні судової системи, а також з успішною співпрацею з МВФ.

Читайте також:
Допомога ЄС: Румунія передала Україні понад 100 тисяч доз вакцини, Данія передасть ще 500 тисяч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна