“Думали, війна закінчиться? Ха-ха!” Чому після повернення історичної назви Нью-Йорк на Донеччині почали обстрілювати частіше

 

Вранці 13 вересня російсько-окупаційні війська обстріляли селище Нью-Йорк на Донеччині з артилерії (в тому числі забороненого Мінськими угодами калібру 122 мм).

Днем раніше, коли увесь світ вшановував пам’ять жертв наймасштабнішого в історії теракту, скоєного 11 вересня 2001 року у США, російські терористи вирішили “павтаріть” і також атакували мирний Нью-Йорк. Той, до якого змогли дотягнутися – український.

За спостереженнями “Новинарні“, це вже щонайменше четвертий цілеспрямований обстріл цивільної інфраструктури колишнього селища Новгородське відтоді, як Верховна Рада повернула йому історичну назву Нью-Йорк. І якщо проаналізувати реакцію на це перейменування російських ЗМІ та орієнтованих на Москву пабліків у соцмережах, складається чітке враження, що це зовсім не випадковий збіг.

Над появою “американської” назви на мапі України у (про)російському інформаційному просторі не збиткувався тільки лінивий.

“Хохли перейменували село на Нью-Йорк і думають, що заживуть красиво? Ха-ха!”, “Хай ще Київ на Вашингтон переіменують, тоді точно заживуть!”, “Вже не знають, як глибше америкосів лизнути” – це лише найбезневинніші коментарі з цього приводу.

 

При цьому більшості таких “коментаторів” узагалі невідомий той факт, що нардепи просто повернули селищу назву, яку воно носило від заснування в ХІХ сторіччі й аж до 1951 року.

А тоді, за сталінських часів, “ідеологічно неправильну” назву було вирішено змінити на нейтральне “Новгородське”.

Детальніше про історію Нью-Йорка на Донеччині читайте в матеріалі “Новинарні“:
Нью-Йорк, з якого видно Горлівку.
Німецьке селище в “сірій зоні” показує себе і свою історію

На відміну від “пересічних” користувачів соцмереж, які екскурсами в історію не заморочуються й охоче підхоплюють будь-яку, навіть найбожевільнішу (особливо найбожевільнішу) антиукраїнську маячню, кремлівські куратори відповідних інформаційних вкидів обізнані значно краще. І про Нью-Йорк, який упродовж тривалого часу існував навіть на мапі Радянської України, їм також добре відомо.

Тож офіційні російські ЗМІ здебільшого не просто висміювали сам факт перейменування, а бризкали сарказмом з приводу того, що прихильники повернення Новгородському історичної назви нібито сподіваються таким чином привернути увагу світової спільноти до бойових дій на сході України.

І це насправді дуже показовий момент.

Дійсно, коли у 2016 році рух за повернення Новгородському історичної назви набрав обертів, прибічники Нью-Йорка наводили й такий аргумент.

“Бойовики вважають, що Новгородське можна безкарно обстрілювати. А ось обстріл Нью-Йорка не залишиться без уваги за океаном, і на агресора чекатимуть нові санкції. Мешканці Новгородського повертають історичну назву, щоб стріляти в бік Нью-Йорка не кортіло”, – переказував доводи громади народний депутат від “Голосу” Роман Лозинський, який став одним з ініціаторів парламентської постанови про повернення селищу первинної назви.

“Можете уявити собі заголовки газет, якби обстріляли Нью-Йорк? Тут би миттю було НАТО і війна б закінчилась”, – іще раніше жартувала секретарка селищної ради Новгородського Тетяна Красько у відповідь на запитання кореспондента DW, навіщо прифронтовому містечку американська назва.

І саме ці слова пані Тетяни стали “червоною ганчіркою” для російських пропагандистів.

Правда, спершу до інформаційного приводу додали “родзинку”: майже одразу після голосування У ВР за повернення Новгородському історичної назви на сайтах угруповання “Донецька народна республіка” дуже “вдало” з’явилися повідомлення про те, нібито “двоє українських військовослужбовців підірвалися на власному вибуховому пристрої біля перейменованого Нью-Йорка”.

А далі – понеслося.

“Поки що магія імені, як і «бандерівські обереги», українським карателям не допомагає. Вони, як і раніше, підриваються на власних мінах. Новинні зведення звідси тепер схожі радше на збірки анекдотів: у Нью-Йорку на міні підірвалися два бійці ЗСУ”, — іронізувала ведуча програми “60 хвилин” Ольга Скабєєва.

Читайте також:
РосТБ звернулося до голови Донецької ОДА за коментарем про перейменування Нью-Йорка.
Він відповів

“Незважаючи на підрив українських військових в Нью-Йорку, очікування пані Красько зазнали краху – НАТО нікуди не поспішає і війна не закінчується. Так що нічого, крім поповнення списку кумедних новин, жителі новоявленого українського Нью-Йорка не отримали і в найближчій перспективі не отримають”, – додала газета “Аргументи і факти”.

І таких “новин” у росЗМІ – сотні, якщо не тисячі.

А тим часом донбаський Нью-Йорк з окупованої території обстрілюють по-справжньому, жорстоко і безжально – байдуже, що страждає при цьому цивільне населення.

Очевидно, Кремль та його “деенерівські” маріонетки таким чином уже без усіляких жартів та іроній мстяться місцевим мешканцям за бажання відірватися подалі від “русского міра”.

Читайте також:
Бойовики, прикриваючись селянами,
накрили позиції ЗСУ біля Нью-Йорка з артилерії 122-го калібру

Недарма ж ініціативі поверненню Новгородському назви Нью-Йорк від початку чинили жорсткий спротив: у селищі організовували акції протесту (переважно з пенсіонерів), у соцмережах та ЗМІ вкидали написані як “під копірку” пости й навіть фальсифікували підписи проти перейменування.

Хоча коли у 1951 році сталінський режим замінив “ідеологічно неправильну” назву селища на більш підходящу, думка місцевих мешканців узагалі нікого не цікавила: як радянська влада сказала, так і буде.

Більше того, впродовж багатьох років історичну назву послідовно викорінювали ледве не під страхом репресій. Старожили пригадували, що ще довго боялися вголос згадувати про рідну їм “нью-йоркщину”, хоча в свідоцтвах про народження був записаний Нью-Йорк.

“Нью-Йорк” у Новгородському, 2011 рік: фото (гортайте)

нью-йорк-азс нью-йорк-азс-1 нью-йорк-шахтар
<
>
Фото: chivokunya-on.livejournal.com

І лише коли після розпаду СРСР страх потроху розвіявся, з’ясувалося, що про “іноземну” назву насправді не забули.

На кафе, магазинах і навіть АЗС у Новгородському почали з’являтися вивіски “Нью-Йорк”. І було це ще задовго до початку російської агресії, яка розставила крапки над “і” щодо того, хто нам ніякий не “брат”, а лютий ворог.

Хотілося б вірити, що розставила остаточно.

Читайте також:
Росіяни обстріляли Нью-Йорк великим калібром. ФОТО, ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.