У донецькому Нью-Йорку сфальсифікували підписи проти перейменування селища, втрутилися правоохоронці

 

До апарату Верховної Ради України скерували сфальсифіковані підписи проти перейменування селища Новгородське Донецької області на Нью-Йорк, у справу вже втрутилися правоохоронці.

Як пише “Радіо Свобода”, “ініціатори” взяли підписи людей, які виступають за перейменування та відправили до центральних органів влади зверненння, мовляв, люди проти.

Зазначається, що однієї зі скарг проти перейменування доклали близько трьох сотень підписів. Голова селищної ради Микола Ленко здивувався, коли побачив серед противників перейменування автографи людей, які, навпаки, підтримували повернення історичної назви. .

“Ми звернулися до них і говоримо: хлопці, а як же так, ось ваші підписи. А вони сказали, що це брехня: ці підписи збирали на підтримку якихось інших питань, чи то проти закриття терапевтичного відділення, чи то лабораторії медичної. Просто були взяті ці підписи – і підкладені під інші питання “, – описує селищний голова технологію опору перейменуванню Новгородського.

А ще в селищній раді з’ясували, каже Ленко, що деякі “підписанти” більше п’ яти років не проживають на території Новгородського, деякі прізвища написали з помилками, а деякі підписи виглядають так, як ніби їх поставила одна і та ж людина.

Тепер всю цю історію за заявою селищного голови та деяких підписантів розслідуватимуть правоохоронці.

Нагадаємоо, що питання перейменування Новгородського вже стоїть на порядку денному в середу, 17 березня.

Як інформувала “Новинарня“, 3 лютого комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав подання Донецької обласної військово-цивільної адміністрації щодо перейменування селища міського типу Новгородське Бахмутського району Донецької області на селище міського типу Нью-Йорк.

Нагадаємо, що в грудні 2019 року в офісі віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції тоді ще Дмитра Кулеби були зацікавлені в перейменуванні селища Новгородське на лінії фронту та поверненні йому історичної назви – Нью-Йорк.

“На початку XVII століття голландські купці заснували на Атлантичному узбережжі Північної Америки свій торговий пост Новий Амстердам (згодом перейменований на Нью-Йорк). А наприкінці XIX століття спільнота німців-менонітів заснувала наш Нью-Йорк – на узбережжі річки Кривий Торець, що на півночі Донецької області, неподалік сучасного Торецьку”, –  писав тоді голова селищної ради Микола Ленко.

Ідею назвати місто Нью-Йорком приписують двом німцям-засновникам:

  • Яків Унгер – підприємець, який побудував перший у селищі паровий млин – був зачарований американським мегаполісом і тому почав називати своє селище Нью-Йорком.
  • Інженер Яків Нібур – подарував офіційну грамоту з назвою селища Нью-Йорк своїй дружині-американці, яка нібито дуже сумувала за батьківщиною.

Свою історичну назву український Нью-Йорк носив до 1951 року – потім радянська влада перейменувала його на смт Новгородське.

Читайте також репортаж “Новинарні” з Новгородського: 
Нью-Йорк, з якого видно Горлівку. Німецьке селище в “сірій зоні” показує себе і свою історію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна