Комітет Ради ухвалив перейменувати прифронтове Новгородське на Нью-Йорк

 

Прифронтове селище Новгородське Донецької області отримає свою історичну назву, яку носило до 1951 року – Нью-Йорк.

Рішення про перейменування населеного пункту ухвалили на засіданні Комітету держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування в середу, 3 лютого.

“Сьогодні Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування прийняв рішення перейменувати смт Новгородське на Донеччині та повернути історичну назву Нью-Йорк, яку совєцька влада забрала в 1951-му”, – написав за підсумками засідання нардеп від “Голосу” Роман Лозинський.

Останнє слово щодо перейменування – за Верховною Радою України.

Нагадаємо, що в грудні 2019 року в офісі віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції тоді ще Дмитра Кулеби були зацікавлені в перейменуванні селища Новгородське на лінії фронту та поверненні йому історичної назви – Нью-Йорк.

“На початку XVII століття голландські купці заснували на Атлантичному узбережжі Північної Америки свій торговий пост Новий Амстердам (згодом перейменований на Нью-Йорк). А наприкінці XIX століття спільнота німців-менонітів заснувала наш Нью-Йорк – на узбережжі річки Кривий Торець, що на півночі Донецької області, неподалік сучасного Торецьку”, – – писав тоді голова селищної ради Микола Ленко.

Ідею назвати місто Нью-Йорком приписують двом німцям-засновникам:

  • Яків Унгер – підприємець, який побудував перший у селищі паровий млин – був зачарований американським мегаполісом і тому почав називати своє селище Нью-Йорком.
  • Інженер Яків Нібур – подарував офіційну грамоту з назвою селища Нью-Йорк своїй дружині-американці, яка нібито дуже сумувала за батьківщиною.

Свою історичну назву український Нью-Йорк носив до 1951 року – потім радянська влада перейменувала його на смт Новгородське.

Читайте також репортаж “Новинарні” з Новгородського: 
Нью-Йорк, з якого видно Горлівку. Німецьке селище в “сірій зоні” показує себе і свою історію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна