“Нью-Йорк, з якого видно Горлівку”: віцепрем’єр підтримує перейменування селища на “нулі”

 

В офісі віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитра Кулеби зацікавлені в перейменуванні селища Новгородське на лінії фронту та поверненні йому історичної назви – Нью-Йорк.

Як повідомляє “Новинарня“, про це на сторінці у соцмережі Facebook надвечір в середу, 11 грудня, написав голова Новгородської селищної ради Микола Ленко.

“На офіційній сторінці офісу віцепрем’єра з питань євроінтеграції Дмитра Кулеби є гарний допис щодо підтримки ідеї повернення нашому селищу історичної назви – Нью-Йорк. Це дійсно для нас має дуже велике історичне значення і можливість залучення інвестицій і розвиток туризму та початку відновлення нашого регіону”, – написав Ленко.

Днем раніше, у вівторок, 10 грудня, офіс віцепрем’єра на сторінці у соцмережі Facebook опублікував допис: лаконічна історична довідка щодо історичної назви Новгородського.

“На початку XVII століття голландські купці заснували на Атлантичному узбережжі Північної Америки свій торговий пост Новий Амстердам (згодом перейменований на Нью-Йорк). А наприкінці XIX століття спільнота німців-менонітів заснувала наш Нью-Йорк – на узбережжі річки Кривий Торець, що на півночі Донецької області, неподалік сучасного Торецьку”, – – йдеться у повідомленні.

Ідею назвати місто Нью-Йорком приписують двом німцям-засновникам:

  • Яків Унгер – підприємець, який побудував перший у селищі паровий млин – був зачарований американським мегаполісом і тому почав називати своє селище Нью-Йорком.
  • Інженер Яків Нібур – подарував офіційну грамоту з назвою селища Нью-Йорк своїй дружині-американці, яка нібито дуже сумувала за батьківщиною.

Свою історичну назву український Нью-Йорк носив до 1951 року – потім радянська влада перейменувала його на смт Новгородське.

“Очевидно, для того, щоб селище не сильно “виділялось” на карті, а його назва не нагадувала “радянським людям” про історичні, культурні та економічні зв’язки з “загниваючим Заходом”. На момент перейменування в селищі майже не залишилось нащадків його засновників-німців. Радянська влада знищила церкви та більшість будівель, що створювали європейський колорит Нью-Йорка. А під час Другої світової війни за наказом Сталіна всі місцеві етнічні німці були депортовані або в трудові табори, або за Урал”, – діляться історичною розвідкою в офісі Кулеби.

Проілюстрували допис мемом: на світлині зображена героїня серіалу “Секс і місто” (дія якого відбувається в Нью-Йорку) Керрі Бредшоу (акторка Сара Джесіка Паркер) та фраза з її уст: “Маршрутка Торецьк-Мангеттен спізнюється на 3 хвилини?!”

Наш Нью-Йорк існує і сьогодні. Громада селища прагне повернути Новгородському його справжню історичну назву. Бажаємо їм успіху у цій чудовій ініціативі, адже історія Нью-Йорка – це маленький, але дуже яскравий приклад потужного внеску європейської спільноти і, зокрема, німців, у розвиток промисловості на сході України, про який ми ще не раз поговоримо”, – резюмують в офісі.

Читайте також репортаж “Новинарні” з Новгородського: 
Нью-Йорк, з якого видно Горлівку. Німецьке селище в “сірій зоні” показує себе і свою історію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна