“Це не Сербія!”: у Чорногорії з сутичками та протестами прихильників автокефалії відбулася інтронізація митрополита “канонічної” СПЦ

 

У Чорногорії з протестами, барикадами, застосуванням поліцією сльозогінного газу й затриманнями протестувальників відбулася інтронізація нового митрополита Чорногорсько-Приморського Сербської православної церкви Йоаникія.

Протестувальники ще напередодні заблокували в’їзди у місто Цетиньє, де в неділю, 5 вересня, мала відбутися інтронізація, перегородивши дороги барикадами з автомобільних шин, каміння і брухту.

Упродовж суботи в місті відбувалися протести, які значно посилилися вранці в неділю. Протестувальники скандували “Це не Сербія!” і “Хай живе Чорногорія!”.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, до Цетиньє, яке налічує близько 17 тисяч мешканців, прибули 1800 поліцейських та спецпризначенців у повному спорядженні, за підтримки бронетранспортерів.

 

Фото: Vijesti

У день інтронізації відбулися сутички мітингувальників із поліцією, яка кілька разів застосовувала проти учасників акцій протесту сльозогінний газ і світлошумові гранати.

Щонайменше семеро поліцейських і кілька протестувальників отримали поранення, 14 людей було затримано і двох заарештовано “за напад на працівника правоохоронних органів під час виконання службових обов’язків”, повідомляє видання Vijesti.

Фото: Vijesti

Протестувальникам вдалося затримати прибуття до міста низки духовенства, проте зрештою інтронізація Йоаникія таки відбулася.

При цьому предстоятель Сербської православної церкви патріарх Порфирій разом з митрополитом Йоаникієм прибули до Цетинє на гелікоптері в супроводі поліцейських у повному обладунку.

Прибуття патріарха СПЦ Порфирія та митрополита Чорногорсько-Приморського Йоаникія в Цетиньє, 5 вересня 2021 року. Фото: rtrs.tv

Напередодні тисячі вірян вітали патріарха Порфирія в столиці Чорногорії Подгориці, де біля храму Воскресіння Христового  (СПЦ) відбувся урочистий концерт на честь його прибуття.

З такої нагоди в Подгорицю приїхала і делегація Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП) в складі митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, керуючого справами та митрополита Тернопільського і Кременецького Сергія.

Читайте також:
Історично-дипломатичний скандал: за що Чорногорія вислала посла Сербії, і навпаки

Цетиньє – історична столиця Чорногорії. Цього року держава відзначала 15-річчя незалежності, яку здобула від Сербії 2006 року.

Переважна частина громадян Чорногорії сповідує православ’я. При цьому значна частина з них називає Сербську православну церкву (СПЦ) окупантською.

Автокефалію Чорногорської церкви скасували сто років тому, коли Чорногорія стала частиною колишнього королівства Югославія. У 1993 році Чорногорська православна церква знову проголосила себе автокефальною і відтоді бореться за міжнародне визнання своєї канонічності. Наразі її зусилля є безуспішними, зокрема, через тиск СПЦ (що дуже нагадує ту ситуацію, яка склалася навколо Української православної церкви до отримання нею томосу).

У Цетиньє розташований монастир, який Сербська православна церква вважає своєю святинею.

У жовтні 2020 року попередній очільник СПЦ в Чорногорії, митрополит Амфілохій, помер від COVID-19. Інтронізація його наступника Йоаникія спровокувала ескалацію етнічних суперечок та заворушень у країні.

Фото: Vijesti

До протестувальників приєднався навіть президент Чорногорії Міло Джуканович, який є палким прихильником автокефалії Чорногорської православної церкви.

Читайте також:
Влада Чорногорії домагатиметься автокефалії для своєї православної церкви

Джуканович представляє опозиційну Демократичну партію, тоді як після парламентських виборів, що відбулися в Чорногорії у серпні-2020, до влади в країні де-факто прийшли просербські й проросійські сили. Їхній перемозі значною мірою сприяла СПЦ, яка організувала масові марші своїх вірян.

Новий уряд скасував спірний закон про свободу віросповідання, ініційований президентом Джукановичем. Згідно з ним, усе церковне майно (яке переважно належить Сербській православній церкві) мало бути передане в державну власність.

СПЦ та її прихильники в Чорногорії активно виступали проти цього закону.

Як повідомляє “Балканський оглядач” із посиланням на місцеві ЗМІ, також серед протестувальників у Цетиньє були колишній спікер парламенту Чорногорії та екслідер чорногорських соціал-демократів Ранко Кривокапич, який постраждав від сльозогінного газу, та ексочільник поліції Чорногорії, нинішній радник президента Веселін Вельович – його колишні підлеглі-поліцейські взагалі затримали як активного учасника сутичок.

Прем’єр-міністр Чорногорії Здравко Кривокапич назвав протести проти інтронізації митрополита Йоаникія “терористичним нападом, за яким стоїть керівництво колишньої правлячої Демократичної партії соціалістів та кримінальні угрупування”.

Читайте також:
У Чорногорії скасували вироки за спробу “проросійського” перевороту 2016 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна