Історично-дипломатичний скандал: за що Чорногорія вислала посла Сербії, і навпаки

 

Сербія і Чорногорія обопільно оголосили послів одна одної персонами нон грата. Причиною стала заява сербського посла щодо приєднання Чорногорії до Сербії сто років тому.

Відповідні повідомлення оприлюднили міністерства закордонних справ двох країн.

“Посла Сербії Владимира Божовича оголошено персоною нон грата відповідно до статей 9 та 41 Віденської конвенції про дипломатичні відносини”, – йдеться у твіті МЗС Чорногорії.

У відповідь МЗС Сербії попросило посла Чорногорії Тарзана Мілошевича залишити територію країни протягом 72 годин на підставі 9-ї статті Віденської конвенції і також оголосило його персоною нон грата.

Як повідомляє ВВС, посол Сербії в Чорногорії Владимир Божович назвав рішення влади Чорногорії 1918 року об’єднатися із Сербією “звільненням”.

Офіційна Подгориця звинуватила його у втручанні у внутрішні справи Чорногорії та дали 72 години на те, щоб покинути країну. МЗС Чорногорії нагадало, що Божович не вперше втручався у внутрішні справи країни перебування, порушував дипломатичні норми й ігнорував кілька усних та письмових попереджень про неприпустимість такої поведінки.

Божович зробив обурливу заяву на засіданні асоціації, що представляє чорногорських сербів. Він назвав рішення чорногорців 1918 року “вільним виявом волі народу до об’єднання з братньою Сербією”.

“Вчора посол Божович назвав незаконну та нелегітимну Подгорицьку асамблею “визволенням” і “вільним волевиявленням” народу Чорногорії, що вкотре напряму принизило державу, яка надала йому дипломатичну гостинність”, – заявило МЗС Чорногорії.

Дипломатичне відомство нагадало, що 29 листопада 2018 року парламент Чорногорії ухвалив резолюцію про скасування рішень Подгорицької асамблеї.

Як відомо, Подгорицька асамблея 1918 року ліквідувала чорногорську державність, скинула короля Ніколу І Петровича та постановила, що Чорногорія стає частиною Королівства сербів, хорватів та словенців (згодом воно стало називатися Югославія).
У 2006 році Чорногорія проголосила незалежність від Сербії, вперше ставши суверенною державою з часу Першої світової війни.

Читайте також:
Нова програма історії для шкіл: війни УНР з Росією, радянська окупація, незалежність-1941 і УГГ

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна