У Чорногорії скасували вироки за спробу “проросійського” перевороту 2016 року

 

Апеляційний суд Чорногорії скасував вироки суду першої інстанції у справі про спробу державного перевороту 2016 року, відправивши справу на повторний розгляд.

Згідно з рішенням апеляційної інстанції, первинні вироки у травні 2019 року були винесені зі “значними порушеннями кримінальної процедури”, пише Радіо Свобода.

Повторний розгляд у Вищому суді Подгориці (саме він був першою інстанцією) має відбутися з цілком іншим складом суду.

Апеляційний суд також постановив, що єдиний із тоді засуджених, який досі перебував за ґратами, має бути негайно звільнений. Усі інші або вже вийшли на волю, відбувши менші терміни, або на волі чекали на рішення щодо апеляції, або були засуджені заочно і за ґрати й не потрапили.

Загалом у справі, очно чи заочно, були засуджені 13 із 14 обвинувачених – громадяни Росії, Сербії і самої Чорногорії.

Зокрема, росіяни Едуард Шишмаков і Володимир Попов, звинувачені також у спробі терористичного акту, отримали тоді заочно 15 і 12 років позбавлення волі. Їх у справі названо співробітниками російської військової розвідки (ГРУ).

Також серед засуджених – восьмеро громадян Сербії і троє чорногорців.

Двоє із чорногорців, Андрія Мандич і Милан Кнежевич, є лідерами проросійської та просербської партії “Демократичний фронт”, яка на той час була в опозиції, а нині входить до владної коаліції. Мандич і Кнежевич тоді отримали по п’ять років позбавлення волі за обвинуваченням у створенні кримінальної організації.

Як встановив Вищий суд, який виніс вироки, змовники планували в день парламентських виборів 2016 року захопити будівлю парламенту, вбити тодішнього прозахідного прем’єр-міністра Мила Джукановича і встановити проросійську владу, яка, серед іншого, мала б не допустити вступу Чорногорії в НАТО.

Росія заперечує свою причетність до спроби перевороту.

Чорногорія вступила в НАТО влітку 2017 року. Джуканович із 2018 року є президентом Чорногорії.

Демократична партія соціалістів, яку він очолює, на парламентських виборах у серпні 2020 року зазнала поразки, і до влади в країні прийшла коаліція просербських та проросійських сил.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна