Ще одна поразка Росії: Чорногорія стала 29-м членом НАТО

 

Республіка Чорногорія офіційно стає 29-ю державою-членом НАТО.

Офіційне набуття членства Чорногорії в Північноатлантичному альянсі відбудеться в понеділок, 5 червня, з передачею протоколу щодо вступу під час урочистої церемонії у Держдепартаменті США, де планується участь генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга та прем’єр-міністра Чорногорії Душко Марковича.
Самі ж урочистості з підняттям прапора цієї країни відбудуться 7 червня у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, повідомляє “Радіо Свобода”.

“Приєднання Чорногорії до Організації країн Північноатлантичного договору відбулося на тлі тривалого тиску на цю балканську державу з боку Москви. Однак ні протести, організовані проросійськими антинатовськими силами, ні погрози й ворожа риторика Кремля, ні торговельні ембарго (а з квітня триває заборона на ввезення до Росії чорногорських вин – “Н”) не завадили цій державі набути членства в НАТО і відкрити Альянсу шлях до контролю всього узбережжя Адріатики та посилення своєї присутності на Балканах”, – пише видання.

“Чорногорія стає 29-м членом нашої родини. Це є чітким сигналом, що двері НАТО залишаються відчиненими для держав, які поділяють наші цінності й бажають долучитися до найуспішнішого альянсу в історії”, – заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Як писала “Новинарня“, у відповідь на рішення парламенту Чорногорії про вступ до НАТО голова уряду Душко Маркович, спікер парламенту Іван Брайович та інші чорногорські політики були внесені в Росії до санкційного списку осіб, яким забороняється в’їзд на територію РФ. “Чорний список” поповнили зокрема 46 депутатів, які голосували за приєднання Чорногорії до Альянсу.
Натомість напередодні набуття членства в Альянсі влада Чорногорії вирішила зі свого боку заборонити в’їзд 149 громадянам Росії й України, підозрюваних у причетності до анексії Криму та війни на Донбасі. Під санкції Чорногорії потрапили такі люди, як віце-прем’єр Росії Дмитро Рогозін, секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев, а також лідер Чечні Рамзан Кадиров.

Військо Чорногорії налічує всього 2 тисячі солдатів і офіцерів. Однак у країні розташовані дві військово-морські бази – в Барі та Которі, які, можливо, входять до нинішніх планів НАТО. До того ж, кілька років тому Росія просила дозвіл Чорногорії на використання Бара як тилової морської бази для своїх кораблів, що прямували до Сирії. На тлі тиску з боку НАТО Чорногорія відхилила російську пропозицію, нагадує “Радіо Свобода”.

“У будь-якому розширенні НАТО Росія вбачає загрозу для себе. До того ж проросійська Сербія також може опинитися в оточенні держав-союзниць Альянсу. Тож Москва у просуванні НАТО на Балканах вбачає свою поразку: кожна перемога супротивника там переживається як особиста втрата”, – коментує військовий експерт з брюссельського аналітичного центру “Група з досліджень та інформації щодо миру і безпеки” (GRIP) Дені Жакмен.

“У військовому сенсі приєднання Чорногорії не є великим здобутком для НАТО. Водночас її географічне положення є дуже цікавим: тепер всі держави на узбережжі Адріатичного моря входять до складу НАТО. І хоча там немає таких безпекових викликів, як, скажімо, в Грузії, де сепаратистські регіони блокують її вступ до НАТО, приєднання Чорногорії – це приклад демократичного вибору”, – констатує Жакмен.

Читайте також:
Росія грубо втрутилася у внутрішні справи Чорногорії у протидії вступу до НАТО, – МЗС

До спроби перевороту в Чорногорії причетна російська влада, – прокурор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна