“Вони стали для нас ангелами”: українські військові врятували афганських перекладачів, яким не змогли допомогти Канада і США

 

Завдяки сміливій операції українських військових із Кабула вдалося евакуювати 19 громадян Афганістану – перекладачів, що працювали з військовими Канади, та членів їхніх сімей, яким доти не змогли допомогти ні канадські, ні американські спецпризначенці.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише канадське видання The Globe and Mail.

Операція з порятунку перекладачів була проведена в Кабулі рано вранці у п’ятницю, 27 серпня – через день після того, як з Афганістану вже вилетів останній евакуаційний літак Канади, і через кілька годин після теракту біля воріт Міжнародного аеропорту Хаміда Карзая.

Після вибуху США заявили, що в’їзд в аеропорт дозволятимуть тільки іноземним громадянам, але не афганцям, навіть якщо вони мають візу.

Тим часом у місті залишалися афганські перекладачі, які працювали для канадських військових. Уряд Канади був готовий прийняти і розмістити цих людей та членів їхніх сімей, але для цього їм спершу треба було дістатися в аеропорт Кабула. Проте всі спроби врятуватися зазнавали поразки – безпечно добратися до аеродрому разом сім’ями у тому хаосі, що виник у Кабулі після захоплення талібами й особливо після теракту, афганцям не вдавалося.

Як розповідають самі перекладачі, вони зверталися з проханням по допомогу до американських, канадських, катарських військових – і ніхто не погоджувався провести їх до аеропорту, особливо після теракту. “Вони всі боялися виходити [в місто]”, – каже 33-річний батько чотирьох дітей Джавед Гакмаль, який упродовж двох років працював на канадських спецпризначенців у Кандагарі.

Тоді афганці звернулися до українців. І українські військовослужбовці, попри всі ризики й обмеження, встановлені в останні дні повного виведення сил США з Афганістану, пішки вийшли у місто, зустріли два мікроавтобуси з перекладачами та їхніми рідними і супроводили їх на аеродром.

“Ми просто надіслали їм номерні знаки наших транспортних засобів… і вони прийшли на місцевий базар, щоб знайти нас”, – розповів Мохаммед Шариф Шараф, 49-річний батько п’яти дітей, який 10 років як перекладач допомагав виданню The Globe висвітлювати роль Канади в війні за Афганістан.

“Українська операція була успішною там, де інші провалилися, тому що українські військові перекинули в місто спецпризначенців пішки, щоб провести рятувальну операцію. Евакуйовані люди були надзвичайно вражені тим, що українські війська пішли на ризик, щоб їх врятувати, чого не зробили канадські й американські сили”, – йдеться у статті.

“Українські солдати стали для нас ангелами. Вони зробили надзвичайну роботу. У них великі серця”, – каже Джавед Гакмаль.

Після того, як українські спецпризначенці доправили врятованих афганців до летовища, їх українським військовим літаком разом із групою інших громадян Афганістану та українців, що вже чекали евакуації в аеропорту, вивезли в Пакистан, а звідти – цивільним літаком до Києва.

Читайте також:
Україна вивезла з Афганістану загалом 660 людей. За суботу – три рейси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна