Теракти в Кабулі: два вибухи, понад 100 загиблих. Байден обіцяє помститися

 

Кількість загиблих унаслідок двох вибухів, які прогриміли в Кабулі 26 серпня, зросла щонайменше до 113 осіб, і ще близько 150 людей отримали поранення.

Загинуло не менше 90 афганців і 13 американських військових, повідомляє “Радіо Свобода“.

Серед поранених – 18 морських піхотинців США. Їх евакуювали з Афганістану, щоб надати медичну допомогу.

Це найбільші втрати збройних сил США впродовж одного дня в Афганістані за останні десять років, відтоді як у серпні 2011-го був збитий гелікоптер із 30 американськими військовослужбовцями на борту.

Вибухи, скоєні двома терористами-смертниками, пролунали в четвер, 26 серпня. Як повідомив речник міністерства оборони США Джон Кірбі, один із них підірвався біля в’їзду на територію аеропорту Кабула, звідки відбувається евакуація іноземних громадян та афганців з Афганістану після приходу до влади в країні представників руху “Талібан”.

Другий вибух прогримів біля готелю “Баррон” поруч з аеропортом, де останніми днями відбувається збір людей перед евакуацією.

Відповідальність за напад взяло на себе екстремістське угруповання “Ісламська держава” (ІДІЛ). У своїй заяві угруповання вказано, що ціллю нападу були ті, хто працював з американською армією.

Як зазначає телеканал Al Jazeera, підрозділ ІДІЛ в Афганістані протистоїть як західним та прозахідним силам, так і “Талібану”.

Незадовго до вибухів дипломати США закликали цивільних триматися подалі від аеропорту через підвищений рівень небезпеки й загрозу теракту.

Дим над аеропортом Кабула після вибухів, 26 серпня 2021 року. Фото: EPA-EFE

Президент США Джо Байден назвав загиблих американських військовослужбовців героями і заявив, що Сполучені Штати знайдуть і покарають тих, хто скоїв теракт.

“Ми не пробачимо, не забудемо. Ми вистежимо вас і примусимо заплатити“, – сказав президент у своїй заяві. За словами Байдена, Пентагону вже доручено розробити план удару у відповідь.

Байден також запевнив, що евакуація з Кабула триватиме. “Терористи не зупинять нас. Ми не дозволимо їм зупинити нашу місію. Ми продовжимо евакуацію”, – запевнив очільник США, додавши, що за останні 12 днів з країни було вивезено понад 100 000 людей. При цьому Байден укотре підтвердив, що план виведення американських військових з Афганістану до 31 серпня залишається незмінним.

Читайте також:
Вибухи біля аеропорту в Кабулі організував смертник. Загинули й отримали поранення десятки військових США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна