Суд позбавив російську мову статусу регіональної на Дніпропетровщині

 

Дніпропетровський окружний адміністративний суд скасував регіональний статус російської мови у Дніпропетровській області.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на офіційній сторінці у фейсбуці.

“Нарешті це антиконституційне рішення скасоване. Всі ми пам’ятаємо, що після прийняття у 2012 році ганебного закону “Про засади державної мовної політики” розпочався своєрідний “парад” надання російській мові статусу регіональної.

Місцева влада Дніпропетровщини винятком не була. Проте ще в лютому 2018 року КСУ визнав той закон неконституційним. А з 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, відповідно до якого депутати Дніпропетровської обласної ради мали в шестимісячний термін переглянути і скасувати рішення про надання російській мові статусу регіональної. Однак цього не сталося. І тільки в судовому порядку нам вдалося цього домогтися”, – зазначив Кремінь.

Наприкінці 2020 року Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо забезпечення скасування в областях функціонування регіональних мов.

Прокуратура Дніпропетровської області подала до окружного адмінсуду позов про визнання протиправним і нечинним з 28 лютого 2018 року рішення облради “Про підтримку мовної політики в Україні” від 17.08.2012 року.

Суд задовольнив позов 13 серпня, а через тиждень відповідне рішення було оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень. У своїй ухвалі суд наголосив, що рішення облради суперечить наразі чинному закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Читайте також:
Суд у Харкові позбавив російську мову статусу регіональної

Суд у Миколаєві позбавив російську мову статусу регіональної

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна