Суд у Миколаєві позбавив російську мову статусу регіональної

 

Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної.

Про це у вівторок, 13 липня, повідомив у фейсбуці уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Нарешті це антиконституційне рішення, яке мали переглянути депутати в шестимісячний термін з дня набуття чинності закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, тобто два роки тому, скасоване. На превеликий жаль, частина обранців на недавньому пленарному засіданні Миколаївської міської ради вкотре так і не знайшли сміливості його скасувати попри те, що питання неодноразово виносилося на голосування”, – написав Кремінь.

Він сподівається, що найближчим часом депутати затвердять міську програму розвитку української мови як державної, запрацюють безкоштовні курси з вивчення української мови, а також буде призначений профільний заступник міського голови з питань мовної політики.

Кремінь зауважив, що за інформацією, яка є у розпорядженні Секретаріату Уповноваженого, досі чинними залишаються рішення щодо функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад та в окремих громадах Одеської та Закарпатської областей.

“Питання скасування досі чинних антиконституційних рішень постійно перебуває у нас на контролі”, – додав він.

Читайте також:
“Піде в суд і відновиться”: у Миколаєві не звільняють викладача, що називає українську “блювотою” і шанує “русский мир”

Омбудсмен Кремінь заявив про спробу мовної контрреволюції в Раді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна