На святі ССО Зеленський підписав закон про національний спротив: що він визначає

 

Президент Володимир Зеленський під час заходів з нагоди Дня Сил спецоперацій підписав закони “Про основи національного спротиву” та про зміни до закону “Про чисельність Збройних Сил України”.

Про це в четвер, 29 липня, повідомила пресслужба глави держави.

Цього дня Володимир Зеленський прибув з робочою поїздкою до Житомирської області, де бере участь у заходах з нагоди Дня ССО ЗСУ, який щорічно відзначають 29 липня.

“Ці закони мають безпосередній стосунок до Сил спеціальних операцій, які отримують важелі для розбудови руху опору, зможуть поповнити свої лави новими фахівцями й надалі посилювати свій внесок у зміцнення обороноздатності нашої держави”, – сказав президент, звертаючись до воїнів-спецпризначенців.

За його словами, створення системи національного спротиву в Україні “є потужним сигналом усім, що наша країна оборонятиметься, не допустить подій 2014 року і що захист України для нас – це всенародна справа”.

Верховний головнокомандувач наголосив, що заходи національного спротиву здійснюватимуться як на підконтрольній, так і на тимчасово окупованих територіях нашої держави, та що документ дає змогу в разі потреби залучити все населення України до захисту рідної землі.

Як інформувала “Новинарня“, 25 травня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради власний законопроєкт про основи національного спротиву – паралельно з депутатським проєктом про теротиріальну оборону, який розробляли віддавна.
16 липня, в останній день сесії, Рада в експрес-режимі ухвалила президентський законопроєкт №5557 в другому читанні та цілому.

Цей документ врегульовує розвиток територіальної оборони, руху опору (на окупованих територіях) та загалом підготовки громадян України до національного спротиву.

Законопроєкт 5557 визначає, що Сили територіальної оборони Збройних Сил України – це окремий рід сил ЗСУ, на який покладається організація, підготовка та виконання завдань територіальної оборони.
Відтак Сили тероборони виводяться зі складу сухопутних військ ЗСУ і отримають окреме фінансування.

Також проєкт визначає рух опору і вказує, що “провідна роль в організації, підготовці, підтримці та виконанні завдань руху опору належить Силам спеціальних операцій ЗСУ”.
Крім іншого, законопроєктом передбачені добровольчі формування територіальної громади загальновійськова підготовка громадян України тощо.

У зв’язку з прийняттям закону чисельність ЗСУ збільшується на 11 тисяч (10 тисяч – для військ територіальної оборони і 1 тисячі – для Сил спеціальних операцій).
Як відомо, досі було затверджено чисельність ЗСУ в кількості, яка не перевищує 250000 осіб, у тому числі 204000 військовослужбовців.

Закон передбачений як рамковий, адже Кабінету Міністрів у тримісячний строк з дня набрання чинності цим законом ще має підготувати та внести на розгляд Верховної Ради інші законопроєкти про внесення змін до законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям цього закону, забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього закону та ін.

Читайте також:
“Менше тупого ригалова – більше якості”. Як відбувалися змагання груп спецпризначення бойових частин ССО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна