Зеленський вніс до Ради законопроєкт про національний спротив. І хоче збільшити чисельність ЗСУ

доповнено

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді ухвалити Закон про основи національного спротиву і у зв’язку з ним збільшити чисельність Збройних сил України.

Відповідні проєкти законів №5557 і №5558 розміщені на сайті парламенту у вівторок, 25 травня.

Так, президент вніс до Верховної Ради проєкт Закону про основи національного спротиву №5557 та проєкт Закону про внесення зміни до статті 1 закону “Про чисельність Збройних Сил України” щодо збільшення чисельності ЗСУ у зв’язку із прийняттям закону “Про основи національного спротиву” (№5558).

Збройні сили України планується збільшити на 11 тисяч осіб (військовослужбовців). 

“Стаття 1. Затвердити чисельність Збройних Сил України у кількості, яка не перевищує 261000 осіб, у тому числі 215000 військовослужбовців”, – зазначено в проєкті.

Як відомо, в чинному законі затверджено чисельність ЗСУ в кількості, яка не перевищує 250000 осіб, у тому числі 204000 військовослужбовців.

Здогадно, додаткова чисельність передбачається насамперед для військових територіальної оборони.

Законопроєкт 5557 визначає, що Сили територіальної оборони Збройних Сил України – це окремий рід сил ЗСУ, на який покладається організація, підготовка та виконання завдань територіальної оборони.
Також проєкт визначає рух опору і вказує, що “провідна роль в організації, підготовці, підтримці та виконанні завдань руху опору належить Силам спеціальних операцій ЗСУ”.

Крім іншого, законопроєктом передбачені добровольчі формування територіальної громади загальновійськова підготовка громадян України тощо.

Водночас закон цей буде рамковий, адже Кабінету Міністрів у тримісячний строк з дня набрання чинності цим законом ще має підготувати та внести на розгляд Верховної Ради інші законопроєкти про внесення змін до законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям цього закону, забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього закону та ін.

Наразі законопроєкти направлені на розгляд керівництву парламенту.

Читайте також:
У законопроєкті про перехідний період не буде поняття “колаборант”, – Резніков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна