У законопроєкті про перехідний період не буде поняття “колаборант”, – Резніков

 

Віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що у проєкті закону про державну політику перехідного періоду відмовилися від використання поняття “колаборант”.

Про це він сказав у п’ятницю, 22 січня, під час спілкування із журналістами.

“Ми для себе ухвалили рішення відмовитися від слова “колаборант”. Я сам спочатку використовував його у своїх публічних інтерв’ю і навіть говорив, що ми маємо ухвалити законодавство про колаборантів. Але коли ми почали вивчати міжнародний досвід, зокрема історичний, то ми побачили, що колаборація має дуже спірне значення і негативну конотацію у ставленні до всіх, і під колаборацію можуть потрапити з великою ймовірністю нормальні люди, заручники”, – цитує Резнікова агентство “Інтерфакс-Україна”.

На його думку, це “дуже ризикована тема”, у зв’язку з чим від такої термінології вирішили відмовитися.

“У своїй більшості люди на окупованій території – заручники, тому ми пропонуємо впровадити градацію співпраці з окупаційними режимами, щоб була можливість чітко розрізняти”, – додав Резніков.

Законопроєктом також пропонується визначення термінології, яка має бути єдиною для всього законодавства.
Це і нові, і вдосконалені терміни:

  • окупаційні сили та окупаційні служби РФ;
  • політико-дипломатичні та санкційні заходи;
  • територіальні громади на лінії розмежування;
  • тимчасова окупація;
  • деокупація;
  • деокуповані території;
  • реінтеграція деокупованих територій;
  • міцний мир;
  • території пріоритетного розвитку.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило про завершення розробки проєкту закону про державну політику перехідного періоду.

Резніков заявляє, що проєкт закону про державну політику перехідного періоду є рамковим і потребуватиме ухвалення окремих профільних законів, зокрема, про амністію, вибори, люстрацію та конвалідацію.

Нагадаємо, раніше Резніков казав, що законопроєкт про перехідний період на Донбасі, який міститиме і питання амністії, буде презентовано у Верховній Раді не пізніше першого кварталу 2021 року.

Читайте також:
Україна працює над законом про перехідний період на Донбасі, враховуючи досвід Хорватії, – Резніков

“Має змінитися покоління”: Резніков попередив, що реінтеграція ОРДЛО займе не менше 25 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна