Законопроєкт про перехідний період на Донбасі представлять у ВР не пізніше І кварталу 2021 року, – Резніков

 

Віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков розраховує, що законопроект про перехідний період на Донбасі, який міститиме і питання амністії, буде презентовано у Верховній Раді не пізніше першого кварталу 2021 року.

Про це він сказав у понеділок, 26 жовтня, в ефірі програми “Хард з Влащенко” на телеканалі “Україна 24”, відповідаючи на запитання, коли буде відомо, в якому вигляді відбуватиметься амністія на Донбасі.

“Сподіваюся, що проект закону про перехідний період, і, зокрема, елементи амністії ми спробуємо презентувати в парламенті не пізніше першого кварталу наступного року”, – сказав Резніков.

Він зазначив, що, на його думку, переважна більшість людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях, є заручниками ситуації, неможливості виїхати від війни, а колабораціоністів і злочинців – найменший відсоток.

“Тому потрібно ухвалювати закон про перехідний період, куди включати цілий блок перехідного правосуддя, і чітко визначитися, хто є злочинцем, хто є колабораціоністом, тому що він служить окупаційному режиму свідомо й відмовився від своєї України, а хто живе там і змушений там виживати. І це різні абсолютно категорії”, – наголосив він.

Відповідаючи на запитання про те, як відрізняти свідомих і вимушених колабораціоністів, Резніков зазначив:

“А як сьогодні правосуддя розділяє, хто вкрав курку випадково чи спеціально? Для того і існує правосуддя. Для того і мають надалі працювати закони. Є поняття умисного злочину, ненавмисного злочину тощо. Тому сьогодні не можна когось звинувачувати. Повинні працювати правоохоронні органи, маючи законодавчу базу”.

Читайте також:
Україна працює над законом про перехідний період на Донбасі, враховуючи досвід Хорватії, – Резніков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна