“Менше тупого ригалова – більше якості”. Як відбувалися змагання груп спецпризначення бойових частин ССО

 

автор: Людмила Кліщук
з Житомирщини
фото автора і пресслужби Командування ССО

З нагоди Дня Сил спеціальних операцій ЗСУ, який Україна відзначає 29 липня, в Житомирській області відбулися вже традиційні змагання серед груп спеціального призначення бойових частин ССО. 

Фінал змагань та нагородження переможців відбувалися 24 липня – у день, коли у 2014 році під час бою на Луганщині загинули четверо спецпризначенців – Василь Кобернюк, Тарас Якимчук, Андрій Чабан та Володимир Черкасов.

Турнір груп спецпризначення проводять із 2017 року – фактично, з часу заснування ССО. Паралельно із запровадженням у військах стандартів НАТО організатори намагаються відходити від радянських шаблонів, додаючи більше людиноцентричного підходу.

Що не так у радянських традиціях випробувань

Протягом двох тижнів оператори ССО виконували такі завдання: засідка, наліт, диверсія. Заключним етапом був відрив від противника на відстань 10 кілометрів зі зброєю та спорядженням. Всю цю дистанцію воїни долали бігом.

Активна фаза змагань тривала чотири доби.

Під час змагань. Фото пресслужби КССО

“Змагання виснажливі і фізично, і морально. Але їхня концепція абсолютно змінена в розрізі того, що проводилося в ЗСУ за часів незалежності. Усі змагання досі проводилися по старих настановах 70-80-х років минулого століття. Що було? Скажене фізичне навантаження на грані фолу та шкоди для здоров’я. Що стало? Якісне виконання завдань за призначенням”, – розповів оператор із позивним “Фокстрот”, який цьогоріч був заступником командира змагань.

“Ми розцінюємо оператора ССО як самодостатню особу. Одна з ключових відмінностей між “було-стало” –

перехід від “тупорилого ригалова” до якісного виконання завдань на рівні наших міжнародних партнерів.

Ми змінили також підхід до оцінювання: раніше ключовими були часові показники, а зараз головна роль – якість виконання”, – пояснив Фокстрот.

Під час змагань. Фото пресслужби КССО

“Це вже традиційні змагання. Але наразі ми змінили формат. Останні два роки змагання тематично адаптовуємо під тактику застосування в сучасних умовах, в умовах співпраці з НАТО, залежно від тих вимог, які треба для сертифікації підрозділів. Під час штурму приміщення, виводу групи повітряним шляхом та на інших етапах ми відпрацьовували саме ті питання, які дозволяють бути сумісними з підрозділами НАТО”, – пояснив командувач ССО генерал-майор Григорій Галаган.

Генерал-майор Григорій Галаган. Фото: “Новинарня

Переможці з 8-го полку

За підсумками змагань переможцями стали розвідники з 8-го полку спеціального призначення ССО. 

У кожного члена групи – бойовий досвід в АТО/ООС. Вік хлопців – від 21 до 32 років.

Під час нагородження переможців. Фото: “Новинарня

Командир групи з “вісімки”, оператор з позивним “Піка” каже, що під час змагань задіювали і досвід, який здобули свого часу на Донбасі.

“Йдеться про проведення прямих дій, а саме – засідки. Моя група – це люди, які у 2014-2015 роках проводили засідки. Відтак під час змагань вони також ділилися досвідом, передавали знання, і ці навички ми використовували вже безпосередньо в полі”, – розповів спецпризначенець.

Оператор “Піка”. Фото: “Новинарня

“Змагання включали в себе як індивідуальні, так і комплексні заходи. Починаючи з умовного виводу групи через лінію розмежування, проведення прямих дій, відпрацювання елементів ведення бою в міській забудові як вдень, так і вночі, вихід групи з району оперативного призначення”, – прокоментував Піка перебіг турніру.

За його словами, відпрацювання елементів ведення бою в міській забудові далося їхній групі найскладніше, але із завданням все ж упоралися.

Зацікавлення іноземців

Цьогоріч представників країн-партнерів задіювали в ролі спостерігачів – Польща, США, Литва, Канада, Британія. Зацікавленість іноземців щодо участі в таких змаганнях, кажуть українські військові, досить велика.

“Прогнозуємо, що наступного року більша частина команд, задіяних до змагань, – це будуть наші партнери. Ми розмежуємо дві номінації: буде краща група серед ССО, але створимо окрему номінацію для іноземних груп”, – передбачив Фокстрот.

Шведський військовий спостерігає за урочистостями ССО. Фото: “Новинарня

“Гарна робота, хлопці. Вітаю з успішним завершенням змагань. Ми тут, з вами, але ви є основними авторами, прямими авторами в обороні вашої держави… Знаю, що змагання були дуже інтенсивними. Але, я сподіваюся, що ви служите щодня так само інтенсивно, як і служили цього тижня, під час цих змагань”, – сказав під час церемонії нагородження призерів один із присутніх іноземних військових, стратегічний радник командувача ССО.

Оператори-розвідники 73-го морського центру ССО. Фото: “Новинарня

Як загинули Василь Кобернюк, Тарас Якимчук, Андрій Чабан та Володимир Черкасов. І скільки поклали сепарів

Оператору з позивним “Жан”, який теж брав участь у змаганнях, у 2014-му було 25 років. Він воював на посаді командира групи, що виконувала завдання поблизу Первомайського на Луганщині, коли загинули четверо українських спецпризначенців. Для українських спеців тоді поставили завдання – провести спеціальну розвідку в районі між Гірським, Катеринівкою, Молодіжним, Первомайським.

“Поблизу шляхопроводу над залізницею ми виявили противника, який планував там облаштовувати позиції. Були наявні піші патрулі на асфальтованій дорозі, на це місце прибували легкові автомобілі, автобуси-“ПАЗики” із бойовиками. Перед тим нашу увагу привернув мікроавтобус, припаркований під дорогою, в якому знаходилися ящики від ПЗРК. Провели розвідку цього автобуса. Відзначу, що ми знаходилися за 10 метрів від бойовиків, вони нас не помітили”, – пригадує Жан.

“За командою командира групи було здійснено вогневий наліт безпосередньо з 10 метрів на противника. Застосовувалася стрілецька зброя, кулемети, підствольні гранатомети. Після 2 хвилин група почала відступ у найближчу лісосмугу. Дві групи прикриття (справа і зліва по флангах) продовжували наносити вогневе ураження по противнику і прикривати групу”, – розповідає Жан.

“На жаль, з іншого флангу група вогневої підтримки на БТРі і на “Уралі”, яка вирушила на нашу евакуацію, потрапила під засідку противника. На місці було вбито сержанта Кобернюка і сержанта Чабана. Один отримав несумісні з життям поранення в голову, інший – у серце. Двоє військовослужбовців – сержант Черкасов і Якимчук – були важко поранені. Процес евакуації тривав довго, бо групи знаходилися у відриві від основних сил за лінією розмежування, обидва загинули до прибуття в харківський госпіталь”, – згадує військовий.

Зі слів Жана як очевидця подій семирічної давнини, під час цього бою під Первомайськом було ліквідовано близько 80 сепаратистів. Це, каже “спец”, стало відомо з радіоперехоплень, з аналізу дописів в інтернеті.

“Була підтверджена саме така кількість. Цифра коливалася від 60 до 90”, – резюмував Жан.

Читайте також:
“Згадайте досвід УПА і Холодного Яру”: ССО на полігоні показали, як рух опору допоможе їм на окупованих територіях


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.