“Згадайте досвід УПА і Холодного Яру”: ССО на полігоні показали, як рух опору допоможе їм на окупованих територіях

 

автор: Людмила Кліщук
з Житомирщини
фото автора

Минулої суботи, 24 липня, полігон навчального центру Сил спеціальних операцій на Житомирщині нагадував якусь базу НАТО. По-перше, тут зібралися військові аташе 21 країни з шевронами своїх армій – говорили англійською, оцінювали озброєння наших спецпризначенців та просили постріляти з гвинтівок. По-друге, оператори ССО показували іноземцям рівень своїх спроможностей – а це завжди ефектно та видовищно.

Родзинкою маневрів стала демонстрація участі представників руху опору в проведенні спецоперації ЗСУ. ССОшники “в ролях” показали, як за допомогою підпілля виконати завдання в тилу ворога і вийти сухими з води.

За цим дійством спостерігала “Новинарня“, взявши заодно коментар у командувача Сил спецоперацій.

Хлопці в шортах на допомогу “спецурі”

Загальний сценарій та легенда маневрів: група спецпризначення десантується з висоти 3700 метрів зі зброєю та спорядженням, залітає на парашутах типу “Крило” за лінію розмежування, в тил противника, успішно виконує завдання та покидає зону окупації, евакуювавшись повітряним шляхом.

Тренування ССО на Житомирщині. Фото: “Новинарня

Сценарій загалом традиційний. Але в усьому цьому гаморі, який триває кількадесят динамічних хвилин, привернув увагу епізод: на допомогу спецпризначенцям прибули цивільні озброєні особи на автівках і квадроциклах. Так, за задумом навчань, виглядає рух опору в тилу ворога: навчений, боєготовий, озброєний.

Це той самий рух опору, що його мають організовувати Сили спецоперацій, відповідно до щойно прийнятого закону про основи національного спротиву. Він був внесений президентом, уже підписаний головою Верховною Ради та відправлений на остаточний підпис президенту.

Фахівці із ССО долучалися до роботи над цим законом та іншими керівними документами.

Тренування ССО на Житомирщині: так може виглядати боєць руху опору. Фото: “Новинарня

Саме група опору – чоловіки з автоматами, в спортивних штанях, шортах і кросівках – зустріла спецпризначенців, які десантувалися в тилу умовного противника, і допомогла їм захопити лідерів ватажків незаконного збройного формування, їхні засоби зв’язку, озброєння, документи тощо.

Тренування ССО на Житомирщині: так можуть виглядати бійці руху опору. Фото: “Новинарня

Оператор із позивним “Скіф” пояснює: підрозділ ССО відпрацював елементи ближнього бою, наліт із прикриттям руху опору та евакуацію повітряним шляхом. Під час виконання поставлених завдань військовим допомагали члени підпілля на окупованій території.

Зі слів Скіфа, ефективний рух опору може запобігти війні та є запорукою “непочатку війни”.

Тренування ССО на Житомирщині: так може виглядати боєць руху опору. Фото: “Новинарня

“Вважаю, що рух опору – це наша допоміжна мережа.

Вони нам допомагали: це і прикриття, і зустріч з агентом, і сприяння парашутистам”, – розповідає Скіф про співпрацю з підпіллям.

Тренування ССО на Житомирщині. Фото: “Новинарня

Командувач ССО Григорій Галаган:
Підпілля – допоміжна складова

Про особливості застосування руху опору, підпілля та повстанців під час спецоперацій “Новинарня” розпитала командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ генерал-майора Григорієм Галагана.

– Як цей документ допоможе українським спецпризначенцям? Як його реалізувати на практиці? Чи вдається вже зараз нашим “спецам” працювати з підпіллям у Донецьку й Луганську?

– Основа руху опору – це люди. Його учасники – не лише військовослужбовці. Так, є військові, які опікуються та керують цими діями. А є цивільні особи, які допомагають у цьому. Тобто, є допоміжна складова – підпілля.

Ви прекрасно розумієте історичний досвід нашої країни ще з початку минулого століття: УПА, Холодний Яр тощо… Закон для цього і був ухвалений – щоб ми були в правовому полі.

Командувач ССО Григорій Галаган (у центрі) та його перший заступник Олег Нечаєв на навчаннях. Фото: “Новинарня

– Тобто закон про нацспротив розв’яже вам руки для активніших дій на окупованих територіях?

– Рух опору організовується на території України. На те він і рух опору, – каже Галаган, хитро усміхаючись.

Військові аташе країн-партнерів:
Це чудова традиція отримувати інформацію з “перших рук”

За діями операторів ССО спостерігали представники аташату – військові 21 країни із запрошених 25-ти.

Спостерігачі під час навчань. Фото: “Новинарня

За підсумками, кажуть гості, залишилися задоволені, хоча й утрималися від розлогих коментарів для ЗМІ після завершення відпрацювання показових дій українськими спецами.

Спостерігачі з країн НАТО та партнерів блоку. Фото: “Новинарня

Аташе з питань оборони посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні полковник Ральф Майєр від імені Асоціації військових аташе подякував ССО Збройних сил України за запрошення на полігон.

Ральф Майєр. Фото: “Новинарня

– Я дякую за можливість зрозуміти військові цілі Збройних сил України, за інформацію щодо розвитку і нинішнього стану ЗСУ, різноманітних навчальних курсів, які були створені, і про, власне, реформи. Це чудова традиція Асоціації військових аташе отримувати інформацію з “перших рук”. Я відвідував не лише Сили спецоперацій, але також Повітряні сили. І сподіваюся, в майбутньому відвідаю Військово-морські сили також, – сказав німецький військовий.

Гортайте також ширший фоторепортаж із полігону ССО: 

навчання ССО ЗСУ - сили руху опору навчання ССО ЗСУ - сили руху опору навчання ССО ЗСУ - сили руху опору - 142 навчальний центр навчання ССО ЗСУ - сили руху опору десантування - навчання ССО ЗСУ - сили руху опору навчання ССО ЗСУ навчання ССО ЗСУ навчання ССО ЗСУ навчання ССО ЗСУ навчання ССО ЗСУ - сили руху опору навчання ССО ЗСУ - сили руху опору навчання ССО ЗСУ - сили руху опору навчання ССО ЗСУ - сили руху опору навчання ССО ЗСУ - сили руху опору навчання ССО ЗСУ - сили руху опору - спостерігачі навчання ССО ЗСУ - сили руху опору - спостерігачі навчання ССО ЗСУ - сили руху опору - спостерігачі навчання ССО ЗСУ - сили руху опору - спостерігачі навчання ССО ЗСУ - сили руху опору - спостерігачі навчання ССО ЗСУ - сили руху опору - спостерігачі Григорій Галаган - навчання ССО ЗСУ з силами руху опору
<
>

Читайте також:
“Коли побачу в прицілі Миколу, який перейшов у Криму в ФСБ – буду стріляти”.
Велике інтерв’ю командувача ССО Григорія Галагана


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.