День ВМСУ: Зеленський чекає катери зі США та заявляє про розбудову в баз у Південному й на Азові

 

У 2020 році Сполучені Штати Америки почнуть передачу Україні швидкісних бойових катерів Mark VI.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на Одещині під час урочистих заходів з нагоди Дня Військово-Морських сил ЗС України, передає “Укрінформ“.

“Україна разом зі США, з Великою Британією, Турецькою Республікою та багатьма нашими друзями й іншими країнами активно реалізує спільні масштабні проєкти щодо оновлення нашого корабельного складу, розбудови сучасної військово-морської інфраструктури, підготовки особового складу… Зокрема, наступного року американська сторона розпочне передачу Україні швидкісних бойових катерів Mark VI“, – сказав Зеленський.

За його словами, багато років поспіль йшли розмови про необхідність нового пункту базування для патрульних катерів, і “ми відмовилися від розмов і взялися до реальної роботи”.

У порту «Південному» формується відповідна інфраструктура, розгорнуто управління дивізіону кораблів, базуються два катери типу Island та очікується поповнення ще щонайменше три катери, які зараз проходять модернізацію у США”, – зазначив президент.

Зеленський додав, що конкретними заходами наповнюється і підписаний торік меморандум про співпрацю між Україною та Великою Британією. У короткостроковій перспективі, за його словами, український флот поповниться протимінними кораблями і сучасними ракетними катерами.

За словами глави держави, відродження українського флоту упродовж останніх років – “це доказ наших реальних дій задля вирішення безпекових і оборонних завдань”.

“Ми маємо реформовані органи військового управління флоту, які активно запроваджують стандарти НАТО. Чотири екіпажі патрульних катерів від командира до матроса раніше пройшли курси підготовки у США і показали високі показники взаємосумісності з екіпажами кораблів Альянсу”, – наголосив глава держави.

Він нагадав, що рік тому в Україні обговорювали й рахували показники для формування військово-морської бази на Азовському морі.

“І вже сьогодні військово-морська база «Схід» у Бердянську нарощує спроможності й активно розбудовує свою інфраструктуру. А склад наших сил на Азові посилений ще двома бойовими катерами”, – поінформував президент.

Верховний головнокомандувач каже, що в Україні є успішним рух і щодо посилення нашої морської авіації.

“Ми очікуємо вже незабаром отримати сучасні та ефективні безпілотні літальні апарати Bayraktar. Українські екіпажі для них вже завершують підготовку у Турецькій Республіці. Також наші турецькі друзі активно підтримують і розвиток корабельного складу ВМС України. Перший корпус нашого сучасного корвета вже закладений у Туреччині і буде добудований на українській верфі до кінця 2023 року», – уточнив він.

За словами президента, у нашій державі також продовжується активне нарощування бойових спроможностей українського військового флоту за рахунок вітчизняних зразків озброєння і вітчизняної техніки.

Він нагадав, що в Україні успішно завершені державні випробування та прийнято на озброєння вітчизняний ракетний комплекс “Нептун”, який дає можливість гідно протидіяти російській агресії у акваторії Чорного та Азовського морів.

“Наша гордість – морська піхота – крок за кроком оновлює парк бойової техніки у співпраці з міжнародними партнерами, вдосконалює бойовий вишкіл, нарощує інфраструктуру полігонів і пунктів постійної дислокації… Таких прикладів ефективної та результативної взаємодії з нашими іноземними партнерами – вже десятки, за що я хочу щиро подякувати кожній країні, кожному з наших партнерів”, – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що в часи російської агресії боєздатні Військово-морські сили ЗСУ є однією з найголовніших складових обороноздатності і безпеки України.

“Шановні військові моряки! Завдяки вашій самовідданій службі Військово-морські сили України поступово і впевнено стають потужною силою, яка поєднує у собі професійну майстерність, високий моральний дух особового складу, ефективне озброєння і техніку. Сила національного флоту разом з іншими військами України є опорою для нашої дипломатії на шляху до відновлення миру і територіальної цілісності України. Завжди, а особливо в часи російської агресії, боєздатні Військово-морські сили є однією з найголовніших складових обороноздатності і безпеки України”, – зазначив глава держави.

Також він сказав, що міжнародні військові навчання Sea Breeze 2021 “демонструють нашу єдність у протистоянні воєнним загрозам, що посилюються у Чорноморському регіоні через його мілітаризацію та через агресивні дії Російської Федерації”.

“Це показує всім нашу непохитність у відстоюванні норм, принципів міжнародного права, це показує всім, що ми не допустимо обмеження свободи судноплавства у Чорному морі та узурпації суверенного права України як морської прибережної держави”, – сказав Зеленський.

За його словами, ВМС ЗСУ є важливим фактором воєнно-політичної реальності в Чорноморському регіоні та утвердження України як незалежної морської держави.

“А тому одним із головних моїх пріоритетів на посаді президента України є побудова потужних Військово-морських сил, які оснащені сучасними кораблями та сучасним озброєнням і готові адекватно реагувати на всі виклики і загрози нашій національній безпеці. Ми наполегливо працюємо, аби забезпечити спроможності ВМС, зокрема, – оснастити їх ракетною зброєю як головним фактором стримування на морі, досягти їх повної обізнаності щодо ситуації на морі, зокрема, у підводному просторі”, – проголосив Зеленський.

Читайте також:
Пентагон звітує про терміни будівництва нових катерів Mark VI для України

На тлі навчань Sea Breeze Росія вивела в Чорне море весь корабельний склад свого ЧФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна