В Одесі Україна і Велика Британія підписали меморандум про військову співпрацю

 

Україна і Велика Британія підписали меморандум, який передбачає спільне проєктування та будівництво військових кораблів.

Про це в понеділок, 21 червня, повідомила пресслужба посольства Британії в Україні.

“Сьогодні на борту есмінця HMS Defender в Одесі міністр з питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін та заступник міністра оборони України Олександр Миронюк підписали Меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та ВМС України. Документ передбачає спільне проєктування та будівництво військових кораблів в Україні і Британії, будівництво двох баз ВМС України”, – йдеться у повідомленні.

У посольстві зазначили, що це наступний крок у розвитку двостороннього співробітництва між Україною та Сполученим Королівством задля зміцнення українського флоту, який стикається з постійною небезпекою у Чорному та Азовському морях.

HMS Defender (D 36) прибув до Одеси минулої п’ятниці. Він став уже другим кораблем Королівського флоту, який відвідав Одесу протягом останніх кількох тижнів, після HMS TRENT.

“Спільні морські проєкти та регулярні візити військових кораблів є важливими прикладами тісних зв’язків між Британією та Україною, ознаками партнерства та дружби”, – заявили в посольстві.

Як інформувала “Новинарня“, 7 жовтня міністр 2020 року оборони України Андрій Таран та державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Воллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах.

Раніше йшлося про наміри укласти між Києвом і Лондоном меморандум щодо побудови для Військово-Морських сил України британських ракетних катерів.

Ідеться про контракт обсягом $1,6 млрд (еквівалент 1,25 млрд фунтів). Це кредит на десять років не лише на побудову суден, а й інфраструктури двох нових морських баз ВМС ЗСУ за стандартами НАТО, в Очакові та Бердянську.

Для представлення цієї пропозиції в Україну міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес приїздив в Україну в серпні.

Очікуваний контракт передбачає побудову для ВМСУ восьми ракетних катерів британського проєкту. При цьому два катери будуть виготовлені в Британії, а шість – в Україні за технологією, яку надасть британський виробник.

Як розповідав колишній  заступник начальника штабу ВМС ЗС України з євроінтеграції та радник міністра оборони, автор концепції “москітного флоту” Андрій Риженко, британський катер із потрібним нам оснащенням, вже зі зброєю та базовим боєкомплектом – тобто вісім ракет – може коштувати $60-80 млн за одиницю. “Це буде катер довжиною у 50 метрів, швидкість 30-50 вузлів, тоннаж до 400 тонн”, – зазначав Риженко.

Передбачається, що британські катери будуть озброєні імпортними протикорабельними ракетами, але з можливістю оснащення їх новими українськими ракетами “Нептун”, коли вони будуть адаптовані до морського запуску.

За попередніми умовами кредитування, не менше 20% виділених коштів мають іти британським постачальникам.

Читайте також:
Меч британської королеви отримав випускник НУОУ Михайло Драпатий, який у 2014-му на броні “перелітав” барикаду в Маріуполі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна