Чехія вимагає від Росії майже $30,5 млн компенсації за вибухи у Врбетіце

 

Влада Чехії офіційно вимагає від Росії компенсації збитків у зв’язку з вибухами у 2014 році на військових складах у Врбетіце. Чеська влада оцінила збиток у 650 млн крон (приблизно 25,5 млн євро).

Так, заступник міністра закордонних справ Чехії Мартін Смолек вручив російському послу в Чехії дипломатичну ноту, в якій міститься вимога повністю відшкодувати збиток, заподіяний вибухом, передає у понеділок, 28 червня, видання iDNES.

Міністерство внутрішніх справ підготувало законопроєкт про розподіл компенсації за вибухи у Врбетіце. 350 мільйонів крон підуть для муніципалітетів та регіону і 300 мільйонів для окремих громадян.

Суми для муніципалітетів розподіляються залежно від відстані від периметра ризику, а також відповідно до бюджетного визначення податків.

Кожен житель, включаючи дітей, які постійно проживають в п’яти муніципалітетах, повинен мати право на отримання певної суми, розмір якої також залежить від певних факторів. Найбільша сума в 300 крон пропонується на період неконтрольованих вибухів з середини жовтня до середини грудня 2014 року, що було небезпечною ситуацією з прямою загрозою.

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня влада в Празі звинуватила російські спецслужби в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на арсеналі в Моравії, призвів до численних руйнувань і загибелі двох людей. Снаряди призначалися до постачання в Україну для ЗСУ. За висновком слідства, до підриву складу з цією зброєю імовірно причетні агенти ГРУ ЗС РФ “Петров” і “Боширов” – ті самі, що згодом труїли в Солсбері подвійного агента Скрипаля.

У зв’язку з цим Чехія заявила про видворення з країни 18 російських дипломатів. Росія у відповідь видворила 20 чеських диппрацівників із Москви. Також Прага заявила намір зменшити територію посольства РФ.

21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив, що якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів ЧР, то Прага скоротить кількість дипломатів у російському посольстві, адже чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

Читайте також:
Чехія не визнає сертифікати вакцинації інших країн через неможливість їх перевірки

На акції протесту проти російського впливу в Чехії розгорнули український прапор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна