На акції протесту проти російського впливу в Чехії розгорнули український прапор

 

У Празі сотні людей вийшли на демонстрацію асоціації “Мільйон миттєвостей за демократію” під гаслом “Град за межею, республіка в небезпеці”. Під час акції розгорнули прапор України.

Акція відбулася ввечері в четвер, 29 квітня, на Вацлавській площі в столиці Чехії, повідомляє “Радіо Свобода”.

Люди прийшли протестувати проти діючого президента Мілоша Земана та інших політиків, які, на їхню думку, спрямовують Чехію до російського впливу. Подібні демонстрації проводяться в низці інших міст. За даними організаторів, до заходу приєдналося понад 70 міст у країні.

Акція відбулася у відповідь на політичний скандал у Чехії, пов’язаний із причетністю працівників російської військової розвідки ГРУ до вибухів на складах озброєнь у Чехії восени і взимку 2014 року. Організатори назвали реакцію президента на події “останньою краплею”.

Так, 25 квітня президент Земан, відомий своєю проросійською позицією, у кількох виступах на телебаченні висловив сумнів стосовно висновків розслідування про причетність спецслужб Росії до вибухів на складах озброєнь 2014 року, внаслідок яких загинули дві людини.

“Ми прийшли сюди, щоб захищати наші європейські цінності. Чехія належить до Європи, ми хочемо жити в країні з її власними правами. Ми не бажаємо, щоб нами керували олігархи, такі як Бабіш, і російські агенти, такі як наш президент Земан. Інакше про них думати я не можу”, – сказав Мартін Екснер, член організації Pulse of Europe, який приніс на акцію великий прапор ЄС.

Під час акції учасники активістської групи “Капутін”, які з 2014 року влаштовують у Чехії різні акції протесту проти російського впливу в Європі, розгорнули прапори України та Білорусі.

Таким чином активісти нагадали про обмеження демократичних свобод, які втілює кремлівська влада не лише на окупованих територіях України, але і в Чехії. Тримали величезний прапор небайдужі українці і чехи.

“Ми розгорнули тут прапори України та Білорусі, тому що хочемо висловити свою солідарність із цими двома країнами, оскільки без солідарності з ними – ми і самі вільними бути не можемо! Прапор ЄС тут зрозуміло чому – Україна є частиною Європи, Білорусь з часом так само, сподіваюсь, стане частиною ЄС. Ми є частиною західної демократії та антиімперіального, антинаціоналістичного світу”, – висловився засновник активістської групи “Капутін” Отакар Ван Гемунд.

Акцію супроводжували публічні промови із нагадуванням демократичних цінностей та різноманітні сатиричні плакати із зображеннями президента Мілоша Земана і прем’єра Андрея Бабіша.

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня влада в Празі звинуватила російські спецслужби в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на арсеналі в Моравії, призвів до численних руйнувань і загибелі двох людей. Снаряди призначалися до постачання в Україну для ЗСУ. За висновком слідства, до підриву складу з цією зброєю імовірно причетні агенти ГРУ ЗС РФ “Петров” і “Боширов” – ті самі, що згодом труїли в Солсбері подвійного агента Скрипаля.
У зв’язку з цим Чехія заявила про видворення з країни 18 російських дипломатів. Росія у відповідь видворила 20 чеських диппрацівників із Москви. Також Прага заявила намір зменшити територію посольства РФ.
21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив, що якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів ЧР, то Прага скоротить кількість дипломатів у російському посольстві, адже чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

Читайте також:
На тлі дипскандалу Чехія відмовилася від російської вакцини “Спутник V”

Чехія висилає ще 70 російських диппрацівників. Словаччина долучається до мейнстріму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна