Ну нехай буде там ця вулиця, – Зеленський про збереження проспекту Жукова в Харкові

 

Президент України Володимир Зеленський сказав, що не проти збереження проспекту Жукова у Харкові.

Про це глава держави заявив в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук на каналі “1+1”, яке вийшло в четвер, 24 червня.

Зеленський вважає, що молодь вже не пам’ятає, “де позитив і де негатив” у випадку з Жуковим, а для старших він – “маршал перемоги”.

“Ну нехай буде там ця вулиця”, – сказав президент.

Він зазначив, що у його розумінні, вирішення подібних проблем є однією з функцій децентралізації.

“Їм там на місцях зрозуміліше, як їм треба жити, по яких вулицях ходити. Вони там самі подорослішають…”, – зауважив він, додавши, що наразі це – політичне питання, яке слід перевести в “еволюційне”.

Так, президент вважає, що секрет єдності і примирення полягає у тому, щоби “не робити з цього всього політичне питання” і “не робити великих висновків саме зараз”, адже це – “еволюційний процес”.

“Всі імена, які залишаться в історії… залишаться, а якісь імена будуть точно стерті”, – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, ще 31 грудня 2020 року під час новорічного звернення президент України Володимир Зеленський виразив посил “яка різниця” щодо питання мови і перейменування вулиць.

Читайте також:
“Все ху*ня”: в Харкові розмалювали нову приймальню Добкіна

Як писала “Новинарня“, 10 червня Харківський окружний адміністративний суд втретє скасував рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Петра Григоренка у проспект Маршала Жукова.

Мерія Харкова вкотре відновила назву проспекту маршала Жукова 24 лютого.

Тоді вона також заявила про намір звернутися до судових інстанцій і оскаржити попередні судові рішення про правомірність ухвалення міськрадою рішень про відновлення назви об’єкта топоніміки “проспект маршала Жукова”.

Проспект був перейменований на честь генерала і дисидента Петра Григоренка в процесі декомунізації 2016 року рішенням Харківської обласної державної адміністрації. Проте міськрада прагне повернути проспектові ім’я Георгія Жукова, якого вважають одним із найкривавіших полководців часів Другої світової війни і ненависником України.

Торік 26 лютого чергова сесія Харківської міськради підтримала перейменування проспекту Григоренка на проспект маршала Жукова, хоча присутні на сесії активісти з трибуни закликали не голосувати за таке рішення.

22 січня 2020-го  тодішній міський голова Харкова Геннадій Кернес розпорядився  повернути перейменованому проспекту імені Григоренка попередню назву.

У травні 2019 року міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підтримати петицію про повернення одному з проспектів міста його колишньої радянської  назви — імені маршала Жукова.
19 червня Харківська міська рада проголосувала за повернення імені Жукова проспекту Григоренка.
20 червня рішення офіційно оприлюднили. Того ж дня із позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник народного депутата України Андрія Білецького, який попросив скасувати рішення міськради.
Із заявою до поліції після рішення міськради звернувся депутат міської ради Ігор Черняк.
Український інститут національної пам’яті своєю чергою звернувся до ГПУ.
10 липня Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позовну заяву територіальної організації партії “Європейська Солідарність” про визнання незаконним рішення Харківської міської ради, яким проспекту імені правозахисника Григоренка повернули ім’я маршала Жукова.
8 листопада 2019-го Другий апеляційний адміністративний суд у Харкові не задовольнив скаргу міськради на рішення про незаконність перейменування проспекту Григоренка на маршала Жукова.

Читайте також:
У Харкові поліцейські на навчаннях використали прапор України як атрибут порушників громадського порядку. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна