“Куплет із відомої пісні Путіна”: у мережі розкритикували новорічне звернення Зеленського

доповнено

Користувачі соцмереж досить критично сприйняли новорічне звернення президента України Володимира Зеленського через посил “яка різниця”, питання мови і перейменування вулиць. Водночас багато хто акцентує на важливості якраз “інклюзивності” народу і згладжування суперечностей.

Як передає “Новинарня“, Зеленський під час новорічного привітання декілька разів переходив на російську мову та заявив, що мова спілкування українців не важлива.

Президент вважає, що “ми усі уявляємо країну однаково: де немає війни. Де неважливо, як названа вулиця, бо вона освітлена та заасфальтована. Де немає різниці біля якого пам’ятника ти чекаєш дівчину, в яку закоханий”.

“На «какая разніца» в президентському вітанні звернули увагу багато глядачів. Але ще важливішим є загальний його меседж – потрібне примирення українців з різних куточків країни. Виглядає ніби красиво, але це куплет із відомої пісні Путіна про те, що в Україні громадянський конфлікт. Тому нам треба миритися, забути про різниці. Тому для припинення війни треба всього лиш перестати стріляти і дуже захотіти миру”, – написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат, колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

“Перша половина привітання Зеленського пройшла під знаком бентеги. Ну сорі, мені не байдуже щодо цінностей, і я на боці правозахисту. Зло має бути покаране, добро підтримане”, – написала про промову глави держави виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

“Нема різниці, яке прізвище носить президент – Зеленський чи Путін, аби вулиці були освітленими”, – іронізує журналіст та історик Вахтанг Кіпіані.

“Картинка гарна, подача креативна, так, але це примітивне і зараз навіть шкідливе послання нації. Повне нівелювання усіх націєцентричних речей та інституцій: від «неважливо якою мовою»до «неважливо яка церква» та «чиїми іменами названі вулиці та пам’ятники». Тотально «ковбасна» плебейська риторика для суспільства без цінностей і самоповаги, де єдиним критерієм виміру ефективності влади та користі держави є суто якість дорожного покриття та розмір пенсії. І ці речі також важливі, але ж не відірвані від решти та ситуації в країні. Бо тут маятник хитнувся у радикально протилежний бік”, – вважає громадський активіст, ветеран АТО Роман Кулик.

Медіаексперт Наталія Лигачова шокована зверненням Володимира Зеленського.

“Хто вселив нашому президентові переконання, що ми роз’єднані? І що нашою національною ідеєю повинно бути об’єднання країни? Яка і так ЄДИНА! А не боротьба із зовнішнім ворогом, який і воює з нами міфом про нашу роз’єднаність? Який і ділив Україну на різні частини та сорти? Тобто ми тепер слідом за Росією говоримо вже голосно й офіційно, що нам треба займатися своїм «громадянським конфліктом»? Шукати внутрішній консенсус? А не захищати свою єдину Україну від зовнішнього агресора, про який в новорічному спічі президента не було сказано ні слова?” – пише редактор “Детектора медіа”.

Колишній радник президента Порошенка Юрій Бірюков визначає лейтмотив виступу Зеленського – “какая разница?” та порівнює його з діями матерів військових 79-ї бригади, які у 2014 році хотіли звільнити своїх синів із російського полону, обмотавшись білими ганчірками.

Провідник УДА, колишній лідер “Правого сектору” Дмитро Ярош у свою чергу слідом за Зеленським визнав, що українці – різні: “Люди честі та негідники. Воїни та «тилові пацюки». Чесні та злодії. Патріоти та прислужники Москви. Жертви імперського терору та імперські кати. Ті, хто облагороджують суспільство і паяци, що перетворюють людей на бидло. Хоробрі та боягузи”.

Президент Зеленський у переліку великих українців у своєму зверненні не згадав Степана Бандеру, чий день народження в Україні святкують 1 січня.

При цьому Ярош відзначає: “Бандера був далеко не ангел, бо він – жива Людина. Але він був великий українець, Борець, що здобуває світ… Він воює за Україну і після смерті. І перемагає! Я знаю це, бо пам’ятаю Україну 1989, 1991, 2004, 2014 і 2020 років. Пам’ятаю і порівнюю. І порівняння це – на користь бандерівської ідеї Української Самостійної Соборної Держави.
Тому, Степан Бандера – переможець. А разом з Бандерою перемагають всі, такі різні, Українці”.

Загалом, сотні користувачі ФБ після виступу Зеленського поширюють мем “Не важливо, під яким пам’ятником чекати? То нехай буде пам’ятник Бандері”.

Волонтер Віталій Дейнега нагадує, що з 1 січня прийшли і перші обстріли на фронті. “Вони гарно об‘єднують. Але не усіх і не з усіма”, – пише засновник фонду “Повернись живим”.

“На щастя, з усіма об’єднуватися і не потрібно”, – констатує він.

Тележурналістка Мар’яна Романяк помітила, що жінки у відповідях на запитання Зеленського “хто я?” згадані лише як “звичайно домогосподарка”.

Водночас значній частині глядачів привітання Зеленського сподобалося.

Так, відомий тенісист Сергій Стаховський передивився його навіть кілька разів.

Головний редактор “Європейської правди”, експерт-міжнародник Сергій Сидоренко пише, що “звернення президента було принципово новим, і воно багатьох зачепило, бо не таке, і “не про те”. А насправді там було чимало правильних речей, (…) і його основна ідея дуже правильна. Хоч саме це багатьох і зачепило”.

“Але – нам потрібна єдина держава. І її доведеться зшивати. А не хейтити один одного та шукати, за що б зачепитися, щоб довести інакшість”, – зазначає журналіст.

Економіст, експерт, член Несторівської групи Володимир Дубровський у свою чергу “люто плюсує” ідеї інклюзивності, присутній у виступі: “об’єднання української політичної нації, незалежно від мови та культурних особливостей, з даниною поваги меншин. Гідна відповідь порошенківській кампанії, побудованій на ексклюзивності. “Ми всі різні, але ми – один народ, і в різноманітті – наша сила, а об’єднує нас спільне майбутнє”.

Як писала “Новинарня“, президент Володимир Зеленський у новорічному привітанні назвав національну ідею українців на 2020 рік.

Читайте також:
Зеленський подзвонив Путіну: полонені, газ, привітання з Новим роком

“Антиукраїнський гумор Зеленського”: всі кпини в одній відеонарізці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна