Міжнародна дорадча група і посли G7 закликали Раду схвалити нову редакцію законопроєкту про СБУ

 

Міжнародна дорадча група, сформована з участю представників Євросоюзу, НАТО та Сполучених Штатів, вітає законопроєкт про Службу безпеки України, представлений 3 червня.

Про це повідомляє посольство США в Україні.

“Ухвалення та ретельне впровадження цього законопроєкту стане важливим кроком на шляху наближення України до принципів НАТО та ЄС”, – вважають експерти.

Посли країн Групи семи також привітали представлений 3 червня проєкт реформи Служби безпеки України і закликали Верховну раду схвалити його.

“Посли країн G7 вітають проєкт закону про СБУ, який був представлений 3 червня. Він забезпечує надійну основу для реальних реформ, поступової відмови від досудових повноважень слідчих органів, зменшення штату та демілітаризації. Ми вітаємо лідерство президента Зеленського у проведенні цієї реформи” – йдеться у заяві послів у твітері.

“Посли заохочують український парламент скористатися цією значною можливістю та прийняти цей закон. Якщо його впровадити, це буде великим кроком вперед у розвитку СБУ в сучасне контррозвідувальне агентство, яке працює відповідно до передової міжнародної практики” – наголосили дипломати.

На початку червня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch та ще 23 організації направили листа до президента України Володимира Зеленського щодо реформи Служби безпеки України.

Читайте також:
“Стрибок в бік НАТО”: Рада ухвалила за основу закон про реформу СБУ

Зарплата як у Верховному Суді та спецзвання: Баканов анонсував деталі реформи СБУ

Як інформувала “Новинарня“, 30 вересня 2019 року основні положення законопроєкту про реформу СБУ були презентовані на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки.
1 жовтня 2019 року на Комітеті ВР представили новий закон про СБУ.
15 жовтня голова Служби безпеки України Іван Баканов подав президенту Володимиру Зеленському проєкт нової редакції закону “Про Службу безпеки України”.

У НАТО заявили, що вивчать проєкт нової редакції закону про Службу безпеки України на предмет відповідності найкращим практикам Альянсу.
26 грудня Банкова повернула на доопрацювання проєкт закону про СБУ, оскільки там не були  дотримані рекомендації НАТО.
11 березня 2020 року Зеленський іще раз вніс до парламенту законопроєкт про внесення змін до закону “Про Службу безпеки України” щодо вдосконалення організаційно-правових основ діяльності СБУ.
20 травня Верховна Рада відправила на повторне перше читання президентський законопроєкт №3196 щодо удосконалення діяльності Служби безпеки України.

Читайте також:
Данилюк розповів про плани з реформування СБУ

У ЄС розповіли, як треба реформувати СБУ

Президент Порошенко розповів, як реформуватиме СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна