Зарплата як у Верховному Суді та спецзвання: Баканов анонсував деталі реформи СБУ

 

Голова Служби безпеки України Іван Баканов хоче підвищити зарплати в СБУ до рівня Верховного Суду після відомчої реформи.

Як повідомляє “Новинарня“, про це розповів голова СБУ Іван Баканов у розмові з журналістами видання “Главком”.

“Новим законом ми передбачили і новий рівень заробітної плати, я думаю, це теж буде дискусійне питання. Ми хочемо прирівняти заробітну плату до рівня зарплат суддів Верховного Суду. Наприклад, чому голова Служби безпеки України повинен отримувати менше коштів, аніж голова Верховного Суду України?” – сказав Баканов.

За його словами, він, як голова СБУ, зараз отримує 57 тисяч гривень на місяць.

“Це не найменша заробітна плата в Україні”, – коментує він.

Відповідно до законопроєкту про реформу СБУ, посадовий оклад голови СБУ може бути збільшено до 75 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто приблизно до 150 тисяч гривень. Оклад співробітників центрального управління становитиме від 23 до 45 прожиткових мінімумів (46-90 тисяч гривень) залежно від категорії.

При цьому в зарплату співробітника СБУ входитиме не тільки посадовий оклад, а й оклад за званням, а також різні надбавки, доплати і премії.

Анонсовану демілітаризацію спецслужби та скорочення співробітників Баканов назвав одними із “дискусійних моментів” нового законопроєкту.  Так, протягом  5-7 років з нинішніх 27 тисяч кадрів треба скоротити до 15 тисяч осіб.

На все це потрібні кошти.

“Наприклад на 2020 рік ми намагалися скоротити штат на 1700 осіб, це передбачає виплати з державного бюджету на рівні 1,3 млрд грн. На жаль, в бюджеті-2020 ці кошти не передбачені. Можливо, вони ще будуть передбачені. Також розраховуємо на підтримку міжнародних партнерів у цьому питанні. Але зрозуміло, що ми не можемо скоротити людей і не виплатити їм передбачене законом, це не припустимо. Люди повинні бути захищеними саме цією реформою, і це наша головна мета. Будь-яка реформа починається з людей”, – каже Баканов.

Говорячи про проєкт закону про СБУ, Іван Баканов зазначив, що одним із дискусійних питань є “демілітаризація” Служби – позбавлення її співробітників статусу військовослужбовців.

Власне, демілітаризація найбільше тривожить співробітників СБУ: мова про те, що військові звання скасують, а це потягне за собою втрату суттєвих пільг.

На зміну військовим званням, за словами Баканова, прийдуть спеціальні звання. 

“Так, будуть спеціальні звання. Але це питання дійсно дуже глибоке. Сьогодні в працівників Служби безпеки України є статус військовослужбовця. Що дає статус військовослужбовця? Він, у тому числі, окрім обов’язків, дає якісь плюси. Сьогодні військовослужбовці – це найбільш соціально захищена  категорія працівників. Якщо цього статусу позбавити працівників Служби безпеки, то що ми матимемо? У нас і так сьогодні найменша зарплата серед усіх представників блоку Національної безпеки і оборони. А так вона стане ще меншою, і ми звертали на це увагу. З іншого боку, суть завжди переважає над формою. Хочемо ми чи не хочемо, Служби безпеки завжди буде воювати. Воюватиме з зовнішнім ворогом, воюватиме з внутрішніми ворогами”, – заявив голова СБУ.

Баканов додав, що остаточна редакція тексту закону вийде від президента України. Зараз над документом працюють автори, працівники Служби, юристи з офісу президента, залучені експерти, читає також Комітет Верховної Ради, НАТО, міжнародна спільнота.

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня 2019 року на Комітеті ВР представили новий закон про СБУ.
15 жовтня голова Служби безпеки України Іван Баканов подав президенту Володимиру Зеленському проєкт нової редакції закону “Про Службу безпеки України”.

У НАТО заявили, що вивчать проєкт нової редакції закону про Службу безпеки України на предмет відповідності найкращим практикам Альянсу.

Читайте також:
Реформа СБУ: Баканов розповів, що буде з Департаментом “К”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна