“Стрибок в бік НАТО”: Рада ухвалила за основу закон про реформу СБУ

 

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про реформу Служби безпеки України.

Відповідне рішення на засіданні в четвер, 28 січня, підтримали 285 народних депутатів України.

Законопроєкт у доопрацьованому вигляді підтримала переважна більшість депутатів “Слуги народу” (200 голосів), всі присутні депутати фракції “Голос”, “Європейська солідарність”, групи “Довіра”, а також частина представників ОПЗЖ.

Проєкт закону №3196-д замінює закони України “Про Службу безпеки України” і “Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України” та передбачає зміни до 26 законів і кодексів.

Зміни, зокрема, дають можливість звільнити СБУ від непритаманних для цієї служби функцій. Так, серед іншого, ліквідовуються спецпідрозділи СБУ по боротьбі із корупцією та організованою злочинністю.

“В доопрацьованому законопроєкті закладені такі концептуальні зміни як закріплення контррозвідувальної діяльності, захисту національної державності та охорони державної таємниці, як пріоритетні напрямки діяльності СБУ. Розширено повноваження у сфері протидії розвідувально-підривній діяльності та боротьбі з тероризмом”, – сказала заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла, яку цитує УНН.

За словами народного депутата Данила Гетманцева, під час засідання фракції “Слуги народу” обговорювали яким чином ліквідувати економічні підрозділи Служби безпеки України та як ті завдання, які зараз виконуються, перейдуть до Бюро економічної безпеки безперешкодно для безпеки держави.

Цей законопроєкт розроблявся в контексті законопроекту про створення Бюро економічної безпеки, який ВР ухвалила теж у четвер, 28 січня, у другому читанні.

Центр протидії корупції, зокрема, привітав нинішнє рішення Ради, назвавши його “стрибком в бік НАТО”.

“Ми йшли до цього кілька років. І нарешті це сталось: Верховна Рада позбавила СБУ невластивих функцій, зокрема в сфері боротьби з корупцією і економічних злочинів. Сьогодні депутати підтримали створення Бюро економічної безпеки, ліквідувавши в СБУ підрозділи з боротьби з корупцією та контррозвідувального захисту економіки, які нічим окрім кошмарення бізнесу не займались”, – йдеться в повідомленні ЦПК.

Там підкреслили, що збити ці важливі правки хотіли депутати від ОПЗЖ і депутат від “Слуги народу” Олександр Качура.

“Окрім того, Верховна Рада в першому читанні підтримала реформування СБУ. Закон має деякі вади, але загалом це крок в правильному напрямку! Сьогодні Україна зробила навіть не крок, а стрибок в бік НАТО. Респект всім, хто голосував “за”!”, – резюмували в ЦПК.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила про “історичний день” у зв’язку зі схваленням у першому читанні нової редакції закону про Службу безпеки України.

“Історичний день. Верховна Рада проголосувала за закон про Службу безпеки України в першому читанні. Також депутати проголосували за створення Бюро економічної безпеки. Відмінна командна робота!” – написала Стефанішина у твітері.

Додамо, що реформування Служби безпеки України є одним з критеріїв зближення України до НАТО, проєкт отримав також загалом позитивний відгук експертів цих структур, але потребує суттєвого доопрацювання для ухвалення в цілому.

Читайте також:
Зарплата як у Верховному Суді та спецзвання: Баканов анонсував деталі реформи СБУ

Як інформувала “Новинарня“, 30 вересня 2019 року основні положення законопроєкту про реформу СБУ були презентовані на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки.
1 жовтня 2019 року на Комітеті ВР представили новий закон про СБУ.
15 жовтня голова Служби безпеки України Іван Баканов подав президенту Володимиру Зеленському проєкт нової редакції закону “Про Службу безпеки України”.

У НАТО заявили, що вивчать проєкт нової редакції закону про Службу безпеки України на предмет відповідності найкращим практикам Альянсу.
26 грудня Банкова повернула на доопрацювання проєкт закону про СБУ, оскільки там не були  дотримані рекомендації НАТО.
11 березня 2020 року Зеленський іще раз вніс до парламенту законопроєкт про внесення змін до закону “Про Службу безпеки України” щодо вдосконалення організаційно-правових основ діяльності СБУ.
20 травня Верховна Рада відправила на повторне перше читання президентський законопроєкт №3196 щодо удосконалення діяльності Служби безпеки України.

Читайте також:
Данилюк розповів про плани з реформування СБУ

У ЄС розповіли, як треба реформувати СБУ

Президент Порошенко розповів, як реформуватиме СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна