В окупованому Криму ще більше зміліли водосховища

 

Приплив води в кримські водосховища за минулий травень значно зменшився. Це призвело до зниження сумарного запасу води на окупованому Російською Федерацією півострові.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в огляді так званого “Кримського управління з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища”.

“Приплив води в водосховища природного стоку в травні значно зменшився і в млн куб. м становив: Білогірське – 2,83, Сімферопольське – 0,534, Щасливе – 0,718, Чорноріченське – 2,19”, – йдеться в повідомленні.

За даними гідрометцентру, внаслідок інтенсивного спрацювання запасів води, що залишилися, водосховищ природного стоку загальний сумарний запас води на початок літа становив 79,24 млн куб. м, що на 6,531 млн куб. м менше, ніж місяць тому і на 5,92 млн куб. м менше, ніж рік тому.

Зазначається, що через відсутність стокоутворюючих опадів після третьої за рахунком малосніжної зими в Криму повторюється минулорічна ситуація, коли на більшості селевих річок півострова спостерігається низький рівень води, а на “більшості селевих річок округів Алушти, Судака і Феодосії зберігається пересихання”.

Так, у травні 2021 року в басейнах річок випало опадів лише від 7 до 35% норми. Найзначніший недобір опадів відзначається в басейнах річок Кача, Бельбек, Чорна, Салгир.

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води в Криму тепер поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020-2021 роках ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима 2020 року призвели до посухи. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки й обмеження подачі води.

1 березня 2021 року окупаційна влада в Криму закликала курортні міста економити воду для туристів.

18 березня було оголошено про запуск Бештерек-Зуйського водоводу, який постачатиме воду жителям Сімферополя –  22 тис. кубометрів на добу.

Президент РФ Володимир Путін ще у 2020 році висловлював думку, що запаси прісної води є під Азовським морем, у прилеглих до Криму акваторіях.
Однак науковці висловили думку, що гіпотетичних запасів води під Азовом недостатньо для постачання Криму. Ці джерела геологи знаходили ще за радянських часів, за п’ять кілометрів від берега, але запаси були незначні – “вистачило би лише на кілька людей”.

Читайте також:
Кримські окупанти взялися шукати прісну воду під дном Азовського моря

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна