Кримські окупанти взялися шукати прісну воду під дном Азовського моря

 

Самоназваний і контрольований Кремлем “глава” окупованого Росією Криму Сергій Аксьонов заявив про великі запаси прісної води під дном Азовського моря.

Про це він заявив у понеділок, 26 квітня, передає “Риа-Новости”.

Аксьонов уточнив, що результати досліджень якості цієї води стануть відомі в червні.

Раніше віце-прем’єр Марат Хуснуллін заявив, що буріння перших свердловин з розвідки додаткових запасів води на цій території планують почати в квітні, проєктні роботи вже провели.

Зі слів вчених, під Азовським морем можуть перебувати зони прарусел річок Дон і Кубань і значні обсяги прісної води.
За словами Аксенова, роботи тривають, а в червні з’явиться розуміння перспектив щодо цих запасів.

Читайте також:
Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, аби напоїти водою Крим

Дослідники показали з космосу, як обміліли водосховища Криму протягом року

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води в Криму тепер поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020-2021 роках ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима 2020 року призвели до посухи. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки й обмеження подачі води.

1 березня 2021 року окупаційна влада в Криму закликала курортні міста економити воду для туристів.

18 березня було оголошено про запуск Бештерек-Зуйського водоводу, який постачатиме воду жителям Сімферополя –  22 тис. кубометрів на добу.

Президент РФ Володимир Путін ще у 2020 році висловлював думку, що запаси прісної води є під Азовським морем, у прилеглих до Криму акваторіях.
Однак науковці висловили думку, що гіпотетичних запасів води під Азовом недостатньо для постачання Криму. Ці джерела геологи знаходили ще за радянських часів, за п’ять кілометрів від берега, але запаси були незначні – “вистачило б лише на кілька людей”.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна