Прісної води під Азовським морем недостатньо, щоб забезпечити Крим, – науковці

 

Прісної води під Азовським морем недостатньо, щоб забезпечити нею окупований Росією Крим, вважають вчені.

Про це йдеться в матеріалі видання “Крим.Реалії”. Журналісти поспілкувалися з науковцями про брак питної води на півострові та можливі варіанти виходу з цієї вже майже гуманітарної катастрофи.

“Імовірність того, що там будуть якісь підземні води в кількості, якої буде достатньо для водопостачання, різко йде до нуля. І про це говорять не тільки наші фахівці, а й фахівці з-за “поребрика”, – сказав вчений секретар Інституту геологічних наук НАН України Руслан Гаврилюк.

Його слова підтверджує інший учений – заступник директора Морського гідрофізичного інституту Російської академії наук Антон Георга-Копулос. Він зазначив, що точних досліджень про запаси прісної води під Азовським морем немає.

“Так, щоб сказати, що існує величезне джерело прісної води, яку ми могли б зараз використовувати, не замислюючись про якісь наслідки, ми, на жаль, цього сказати не можемо. Таких даних у нас немає”, – вважає Копулос.

Доктор геологічних наук Микола Огняник досліджував підземні води Криму за радянських часів. Згадує, що в Азовському морі, за п’ять кілометрів від берега, геологи знаходили два джерела прісної води. Але запаси були незначні – вистачило б лише на кілька людей.

“Можливо, в окремому випадку десь якійсь родині вистачило б. Але навіть для маленького міста такого постачання водою у світі, наскільки мені відомо, немає”, – пояснює він.

Водночас завідувач кафедри гідрогеології “Інституту геології” КНУ імені Тараса Шевченка Олексій Кошляков зазначає, що теоретично така вода під Азовом може бути.

“Існує так зване субмаринне розвантаження підземних вод. Води підземних водоносних горизонтів розвантажуються в море”, – пояснює вчений.

Інакше кажучи, підземні води з материкової України і Криму впадають в Азовське море, просочуються і накопичуються в гірській породі й піску під морським дном. Звідти прісну воду можна видобувати бурінням, наприклад, як нафту.

Нагадаємо, що в 2020 році президент Росії Володимир Путін заявив, що запаси прісної води є в прилеглих до Криму акваторіях, під Азовським морем.
Після цього підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов повідомляв, що фахівці розпочали роботи з обґрунтуванню можливості видобутку прісної води під Азовським морем.

Читайте також:
Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, аби напоїти водою Крим

Дослідники показали з космосу, як обміліли водосховища Криму протягом року

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські науковці. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки подачі води.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

“Жодної води в Крим”: Україна добудує дамбу на 107-му кілометрі Північно-Кримського каналу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна