Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, щоби напоїти водою Крим

 

Терорист і колишній ватажок так званої “ДНР” Ігор Гіркін вважає, що в Чорне море можна доставити айсберг і розтопити його. Таким чином, можна вирішити питання водопостачання тимчасово окупованого Росією Кримського півострова.

Так, Гіркін засумнівався в підході російського міноборони до проблеми водопостачання Криму та опублікував в соцмережі “ВКонтакте” саркастичний допис, в якому запропонував військовим “напоїти” кримчан, розтопивши антарктичний лід, пише “РосБалт”.

За словами Гіркіна, “якщо відколоти від антарктичного шельфу пристойного розміру айсберг (а краще: не один) і відбуксирувати його в Чорне море (наприклад, через Червоне море, де будується нова військово-морська база), то можна швидко вирішити проблеми з водою на кілька років вперед”.

На думку Гіркіна, якщо у Росії вийде зробити такий маршрут регулярним чи щорічним, то так Крим можна буде постачати водою століттями.

З його слів, оскільки “відповідного буксирного флоту у нас немає і не передбачається, буксири можна замінити” самохідними айсбергами”.

Він пояснив, що мають на увазі “підходящі за розмірами шматки льоду”, які “будуть заздалегідь оснащуватися системами двигунів, сховищами пального і екіпажами”.

При цьому, попереджає Гіркін, доведеться “стежити, щоб гвинти по дорозі самі собою не відвалилися” – як в ситуації з атомним контейнеровозом “Севморпуть”, у якого по шляху до Антарктиди зламався гвинт.

Літаки Військово-космічних сил Росії, пише Гіркін, будуть своїми “ударами відколювати від шельфу” айсберги, а ті потім “підуть по океанах і морях своїм ходом”.

Російські ЗМІ вже заявили, що настільки детальну й “оригінальну” стратегію Гіркін висловив, аби потролити міноборони Росії.

Читайте також:
“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

Як писала “Новинарня”, українська влада неодноразово заявляла про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено тільки після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські науковці. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки подачі води.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

“Ні краплі води в окупований Крим”: попереджувальна акція на дамбі Північно-Кримського каналу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна