Дослідники показали з космосу, як обміліли водосховища Криму протягом року

 

Український Національний центр управління та випробувань космічних засобів провів супутниковий моніторинг змін площі водних дзеркал водосховищ Криму.

В ході дослідження вивчали стан Сімферопольського, Альмінського, Партизанського, Аянського, Загірського, а також Бахчисарайського водосховищ. Результати опублікували 22 січня.

Аналіз проводився за фото, які були зроблені 16 лютого 2020 року і 6 січня 2021 року.

Згідно з даними моніторингу, площа об’єктів за останній рік “істотно зменшилася”.

“Проведений аналіз результатів супутникового моніторингу змін площі дзеркал вод водосховищ у південній частині АР Крим свідчить, що в більшості водойм рівень води знизився нижче “мертвого об’єму” (тобто менше 30% від початкового об’єму). Зниження наповненості водойм несе загрозу екологічному балансу (загибель фауни, заростання водойм травою і чагарником) і т.і.)”, –​ йдеться у дослідженні.

У листопаді 2020 року в Києві презентували результати моніторингу водних ресурсів Криму за даними супутникової зйомки, згідно з якими “площа водного дзеркала” півострова в 2020 році порівняно з 2015 роком у середньому скоротилася на 32%.
Так зване “міністерство житлово-комунального господарства Криму” в грудні минулого року опублікувало статистичні дані про наповнення водосховищ у Криму.
Згідно з оприлюдненою інформацією, щонайменше п’ять водосховищ півострова –​ близькі до позначки “мертвий об’єм”.

Читайте також:
Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, аби напоїти водою Крим

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські науковці. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки подачі води.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна