Переслідуваний у РФ історик Дмитрієв отримав премію Норвезького Гельсінського комітету

 

Голова відділення товариства “Меморіал” у російському регіоні Карелія, дослідник сталінських репресій Юрій Дмитрієв став лауреатом премії Свободи імені Андрія Сахарова, яку присуджує Норвезький Гельсінський комітет.

Про це  в п’ятницю, 21 травня, інформує сайт організації.

“Дмитрієв відомий своєю роботою з виявлення жертв радянського терору в Карелії, де десятки тисяч людей були розстріляні і вбиті без суду і слідства, і поховані в братських могилах. Дмитрієв буквально зібрав кістки жертв у цих масових похованнях, організував їх упізнання по іменах і повернув їм гідність”, – сказав генеральний секретар комітету Гейр Хеннеланд.

Він додав, що можна “провести риску” від Андрія Сахарова, який боровся за те, щоби “Росія подивилася в лице своєму минулому і важливості документування правди для запобігання новим злочинам”, і до діяльності Юрія Дмитрієва.

У зв’язку з обмеженнями, пов’язаними з пандемією коронавірусу, церемонія нагородження відбудеться 29 жовтня 2021 року.

Читайте також:
Російський історик Дмитрієв отримав премію “За права людини і верховенство права”

Нагадаємо, у Росії міський суд Петрозаводська у липні 2020 року виніс вирок історику, керівникові карельського відділення товариства “Меморіал” Юрію Дмитрієву у справі про насильницькі дії сексуального характеру, нібито здійснені щодо його прибраної дочки – три з половиною роки колонії.

Дмитрієва визнали винним за пунктом “б” частини 4 статті 132 Кримінального кодексу Росії (насильницькі дії сексуального характеру стосовно особи, яка не досягла 12-річного віку), але виправдали за обвинуваченням у виготовленні дитячої порнографії (стаття 242.2 КК Росії), розпусних діях (частина 1 статті 135 КК Росії) і зберіганні зброї (частина 1 статті 222 КК Росії).

Раніше прокуратура вимагала для нього 15 років колонії суворого режиму. З урахуванням часу, вже проведеного в СІЗО, Дмитрієв мав вити на волю 12 листопада 2020 року.

Проте наприкінці вересня вирок Петрозаводського міського суду був змінений, і відповідно, термін ув’язнення Дмитрієву апеляційний суд змінив: з трьох з половиною років загального режиму на 13 років суворого режиму.

Також інші справи, за якими його звинувачували, направили на повторний перегляд.

Правозахисники називають вирок Дмитрієву “політичним”.

Як відомо, багаторічний голова карельського “Меморіалу” Юрій Дмитрієв – відомий історик і краєзнавець, який розслідував злочини сталінських часів. Саме він знайшов масове поховання в урочищі Сандармох у Карелії, де наприкінці 1930-х років були поховані тисячі арештантів, розстріляних НКВС, зокрема велика кількість українців.
Завдяки Дмитрієву і “Меморіалу” стали відомі імена кількох тисяч розстріляних під час Великого терору.
У середині 2000-х комплекс у Сандормоху отримав статус історичної пам’ятки і був узятий під державну охорону. Дмитрієв також домігся того, щоб у річницю початку Великого терору 7 серпня в регіоні запровадили день жалоби.
Вже перебуваючи в СІЗО, Дмитрієв почав писати книжку про цей меморіальний комплекс.

Уперше Юрія Дмитрієва заарештували у грудні 2016 року. Теперішня справа – вже друге обвинувачення за “педофільською” статтею, яке порушили щодо нього. За першою справою суд його виправдав, але Верховний суд Карелії скасував виправдальний вирок і повернув справу на перегляд. У результаті Дмитрієв отримав два з половиною роки обмеження волі за статтею про незаконне зберігання зброї (у нього вдома під час обшуків знайшли деталі історичної зброї, знайдені на місці розкопок).

Справи проти Дмитрієва порушили через світлини неповнолітньої прибраної дочки в нижній білизні, які історик зберігав у комп’ютері. Тоді його обвинуватили у розпусних діях і фотозйомці особи, яка не досягла 14-річного віку.

Як стверджують Дмитрієв і його захист, коли він брав дівчинку за дочку, в неї була недостатня вага. Фото призначалися для органів опіки “для контролю за її фізичним станом” і на випадок, якби довелося доводити, що він добре опікується дитиною. Пізніше незалежна експертиза підтвердила, що світлини не є порнографією і відповідають лінії захисту. Дмитрієв також пройшов кілька психіатричних експертиз, які підтвердили, що він психічно здоровий і не є педофілом.

Після виправдувального вироку у червні 2018 року стосовно Дмитрієва порушили нову кримінальну справу. Вона була за статтею про насильницькі дії сексуального характеру, здійснених щодо особи, яка не досягла 14-річного віку. Через те, що нова справа була порушена за тяжкою статтею, Дмитрієва утримували під арештом.

Історик ніколи не визнавав своєї провини у насильстві щодо прибраної дочки. “Меморіал” та захист Дмитрієва вважають його справу сфабрикованою і політично вмотивованою.

За висновком правозахисників, влада РФ за допомогою кримінальної справи намагалася скомпрометувати Дмитрієва чи просто помститися за роботу з викриття тоталітарних злочинів радянського режиму.

Правозахисники зауважували, що у 2016 році у Дмитрієва був конфлікт з іншими істориками і Російським військово-історичним товариством. Тоді петрозаводські історики Юрій Кілін і Сергій Веригін (останній – член РВІТ; очолює товариство колишній міністр культури Росії Володимир Мединський) висловили версію, що у Сандармосі можуть бути поховані не репресовані у роки Великого терору, а військовополонені червоноармійці, розстріляні під час Другої світової війни.

Під час розслідування на підтримку Дмитрієва виступали лауреати Нобелівської премії Джонатан Літел і Світлана Алексієвич, лауреат Пуліцерівської премії Енн Еплбаум, понад сто російських діячів культури, журналістів і науковців. В одному з їхніх листів ідеться про те, що російська влада забезпечує обвинувальний вирок, щоби виправдати незаконне переслідування Дмитрієва, а кримінальні справи проти нього – це спроба переписати історію Росії й СРСР.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що вирок Дмитрієву є “війною з правдою про історію України в складі СРСР”.

Як інформувала “Новинарня“, у квітні 2020 року у вʼязниці РФ помер історик Сергій Колтирін, який розповідав світу про масові розстріли в Сандармоху.

Читайте також:
Науковці світу вимагають звільнити з російського СІЗО дослідника сталінських репресій Дмитрієва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна