Російський історик Дмитрієв отримав премію “За права людини і верховенство права”

 

Голові карельського відділення правозахисного центру “Меморіал” Юрію Дмитрієву присудили премію “За права людини і верховенство права”.

Про це в понеділок, 14 грудня, повідомив “Міжнародний Меморіал”.

Премія заснована міністерствами закордонних справ Франції та Німеччини. Її вручають щорічно з 2016 року за внесок у захист прав людини в своїй країні і на міжнародному рівні.

Історик Юрій Дмитрієв – укладач і видавець Книг пам’яті жертв політичних репресій 1930-1940 років в Карелії. Він також виявив і займався вивченням масового поховання жертв в Сандармоху і Червоному бору.
Зараз дослідник перебуває в СІЗО. Суд визнав його винним в насильницьких діях сексуального характеру щодо неповнолітньої прийомної дочки. Свою вину Дмитрієв не визнав.
Соратники історика вважають його справу сфабрикованою. Зараз йде черговий процес у справі Дмитрієва.

Читайте також:
У Росії керівнику карельського “Меморіалу” Дмитрієву збільшили термін ув’язнення

Нагадаємо, у Росії міський суд Петрозаводська виніс вирок історику, керівникові карельського відділення товариства “Меморіал” Юрію Дмитрієву у справі про насильницькі дії сексуального характеру, нібито здійснені щодо його прибраної дочки – три з половиною роки колонії.

Дмитрієва визнали винним за пунктом “б” частини 4 статті 132 Кримінального кодексу Росії (насильницькі дії сексуального характеру стосовно особи, яка не досягла 12-річного віку), але виправдали за обвинуваченням у виготовленні дитячої порнографії (стаття 242.2 КК Росії), розпусних діях (частина 1 статті 135 КК Росії) і зберіганні зброї (частина 1 статті 222 КК Росії).

Раніше прокуратура вимагала для нього 15 років колонії суворого режиму. З урахуванням часу, вже проведеного в СІЗО, Дмитрієв вийде на волю 12 листопада 2020 року.

Правозахисники називають вирок Дмитрієву “політичним”.

Як відомо, багаторічний голова карельського “Меморіалу” Юрій Дмитрієв – відомий історик і краєзнавець, який розслідував злочини сталінських часів. Саме він знайшов масове поховання в урочищі Сандармох у Карелії, де наприкінці 1930-х років були поховані тисячі арештантів, розстріляних НКВС, зокрема велика кількість українців.
Завдяки Дмитрієву і “Меморіалу” стали відомі імена кількох тисяч розстріляних під час Великого терору, наголошує “Радіо Свобода”.
У середині 2000-х комплекс у Сандормоху отримав статус історичної пам’ятки і був узятий під державну охорону. Дмитрієв також домігся того, щоб у річницю початку Великого терору 7 серпня в регіоні запровадили день жалоби.
Вже перебуваючи в СІЗО, Дмитрієв почав писати книжку про цей меморіальний комплекс.

Уперше Юрія Дмитрієва заарештували у грудні 2016 року. Теперішня справа – вже друге обвинувачення за “педофільською” статтею, яке порушили щодо нього. За першою справою суд його виправдав, але Верховний суд Карелії скасував виправдальний вирок і повернув справу на перегляд. У результаті Дмитрієв отримав два з половиною роки обмеження волі за статтею про незаконне зберігання зброї (у нього вдома під час обшуків знайшли деталі історичної зброї, знайдені на місці розкопок).

Справи проти Дмитрієва порушили через світлини неповнолітньої прибраної дочки в нижній білизні, які історик зберігав у комп’ютері. Тоді його обвинуватили у розпусних діях і фотозйомці особи, яка не досягла 14-річного віку.

Як стверджують Дмитрієв і його захист, коли він брав дівчинку за дочку, в неї була недостатня вага. Фото призначалися для органів опіки “для контролю за її фізичним станом” і на випадок, якби довелося доводити, що він добре опікується дитиною. Пізніше незалежна експертиза підтвердила, що світлини не є порнографією і відповідають лінії захисту. Дмитрієв також пройшов кілька психіатричних експертиз, які підтвердили, що він психічно здоровий і не є педофілом.

Після виправдувального вироку у червні 2018 року стосовно Дмитрієва порушили нову кримінальну справу. Вона була за статтею про насильницькі дії сексуального характеру, здійснених щодо особи, яка не досягла 14-річного віку. Через те, що нова справа була порушена за тяжкою статтею, Дмитрієва утримували під арештом.

Історик ніколи не визнавав своєї провини у насильстві щодо прибраної дочки. “Меморіал” та захист Дмитрієва вважають його справу сфабрикованою і політично вмотивованою.

За висновком правозахисників, влада РФ за допомогою кримінальної справи намагалася скомпрометувати Дмитрієва чи просто помститися за роботу з викриття тоталітарних злочинів радянського режиму.

Правозахисники зауважували, що у 2016 році у Дмитрієва був конфлікт з іншими істориками і Російським військово-історичним товариством. Тоді петрозаводські історики Юрій Кілін і Сергій Веригін (останній – член РВІТ; очолює товариство колишній міністр культури Росії Володимир Мединський) висловили версію, що у Сандармосі можуть бути поховані не репресовані у роки Великого терору, а військовополонені червоноармійці, розстріляні під час Другої світової війни.

Під час розслідування на підтримку Дмитрієва виступали лауреати Нобелівської премії Джонатан Літел і Світлана Алексієвич, лауреат Пуліцерівської премії Енн Еплбаум, понад сто російських діячів культури, журналістів і науковців. В одному з їхніх листів ідеться про те, що російська влада забезпечує обвинувальний вирок, щоб виправдати незаконне переслідування Дмитрієва, а кримінальні справи проти нього – це спроба переписати історію Росії й СРСР.

У заяві російського товариства “Меморіал”, оприлюдненій 22 липня, йдеться: “Незважаючи на очевидну м’якість вироку у порівнянні з 15 роками позбавлення волі, які запитувала прокуратура, вирок – не правосудний. Абсолютна необґрунтованість обвинувачень була очевидною від самого початку. І такий вирок за настільки тяжким обвинуваченням означає єдине: в обвинувачення немає ніяких доказів реальної провини Дмитрієва у насильницьких діях сексуального характеру щодо неповнолітньої прибраної дочки. Поза тим, ці обвинувачення вже відібрали понад три років волі у Юрія Дмитрієва і скалічили долю його прибраної дочки”.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що вирок Дмитрієву є “війною з правдою про історію України в складі СРСР”.

“Три з половиною роки російська держава воювала з 64-річним істориком Юрієм Дмитрієвим. Сьогодні було оголошено вирок: 3,5 року позбавлення волі в колонії. Це була б війна суто з правдою російської історії, але Юрій Дмитрієв досліджував сталінський Великий терор і відкрив світові страшну таємницю Сандармоху. Урочища, в якому за наказом Сталіна протягом лише одного тижня восени 1937 року знищили тисячі політв’язнів. Серед них були сотні українців. Там скосили наших найкращих, українське Розстріляне відродження: Валер’яна Підмогильного, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антіна Крушельницького, Миколу Зерова, Валер’яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка та інших.
Тому цей вирок безпосередньо стосується і нас – це війна з правдою про історію України у складі СРСР”, – наголосив глава МЗС України.

“Юрій Дмитрієв є жертвою прагнення російської держави затоптати історичну пам’ять і тих, хто її береже”, – заявив Кулеба.

Але, за його словами, “результат буде протилежним. Ще більше людей захочуть довідатися правду. І не лише про Дмитрієва, а й про те, що він знайшов у землі та в архівах”.

Як інформувала “Новинарня“, у квітні 2020 року у вʼязниці РФ помер історик Сергій Колтирін, який розповідав світу про масові розстріли в Сандармоху.

Читайте також:
Науковці світу вимагають звільнити з російського СІЗО дослідника сталінських репресій Дмитрієва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна