Науковці світу вимагають звільнити з російського СІЗО дослідника сталінських репресій Дмитрієва

 

Понад 400 науковців і митців підписали звернення з вимогою негайно звільнити з-під арешту історика та голову товариства “Меморіал” у російській Карелії, політв’язня Юрія Дмитрієва.

Про це поінформувала російська служба “Радіо Свобода”.

Цей лист кількома мовами з підписами на засіданні в суді Петрозаводська 15 червня представить адвокат Віктор Ануфрієв.

Автори звернення наголошують, що звинувачення, висунуті проти Дмитрієва, несправедливі і є частиною загальної кампанії із замовчування темних сторінок історії.

Вони вимагають, щоби голові карельського “Меморіалу” повернули можливість продовжити роботу з вивчення історії ГУЛАГу і увічнення пам’яті жертв сталінських репресій.

Відкрите звернення підписали лауреат Нобелівської премії Джон Максвелл Кутзее, італійські депутати Ліа Квартапелле і Дженнаро Мільоре, директор Дослідницького центру демократичного розвитку імені Сахарова Роберт ван Ворен, професор Каліфорнійського університету Ерік Найман, польський журналіст і письменник Томаш Кизни, професор Нью-Йоркського університету Михайло Ямпольський та інші.

Переглянути кримінальну справу проти Дмитрієва та відпустити його з СІЗО закликав російську владу також і Євросоюз.

На на початку травня Верховний суд Карелії залишив без змін запобіжний захід Юрієві Дмитрієву, він пробуде під вартою до 25 червня.

7 травня прохання про звільнення Дмитрієва з ув’язнення через спалах короновірусу у СІЗО було відхилене судом.

Політв’язень Юрій Дмитрієв уже три роки залишається в СІЗО, хоча одного разу суд уже знімав із нього обвинувачення в зберіганні порнографічних фото та розпусних діях щодо прийомної дочки, залишивши статтю про незаконне зберігання зброї.

Як інформувала “Новинарня“, 2 квітня у тюремній лікарні в російській Карелії на 67-му році життя помер колишній директор Медвеж’єгорського музею, багатолітній доглядач меморіального комплексу “Сандармох” Сергій Колтирін.

Друзі та захисники Сергія Колтиріна неодноразово заявляли, що відкриті проти нього і керівника карельського “Меморіалу” Юрія Дмитрієва кримінальні справи є спробою ФСБ приховати інформацію про масові розстріли в роки сталінських репресій.

Сергій Колтирін безпосередньо опікувався розкопками в урочищі Сандармох, де Юрій Дмитрієв у 1990-х знайшов поховання репресованих сталінських часів.

Читайте також:
Заради них і задля нас: чому Україна має виступити адвокатом корінних народів РФ у світі

Кремль іще чекає “другий фронт”, – Забужко про самоспалення науковця в Удмуртії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна