ЄС звинуватив Росію в підриві відносин після оголошення “списку недружніх держав”

 

Євросоюз вважає рішення Росії скласти список недружніх іноземних держав черговим кроком до ескалації, який підриває дипломатичні відносини.

Про це заявив голова Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє “Європейська правда“.

“Рішення російського уряду щодо «держав, які вчиняють недружні дії», – це ще один крок до ескалації, який підриває дипломатичні відносини. Спроби розділити ЄС марні. Повна солідарність із Чехією”, – написав Мішель у твітері, позначивши в дописі прем’єр-міністра Чеської Республіки Андрія Бабіша.

“Ми закликаємо Росію повністю виконувати Віденську конвенцію”, – додав голова Євроради.

Чехію, а також Сполучені Штати Америки уряд Російської Федерації вніс у список недружніх іноземних держав, оприлюднений 14 травня. Відповідне розпорядження уряду РФ ухвалено відповідно до указу президента від 23 квітня “Про протидію недружнім діям іноземних держав”.

Чехія назвала внесення у цей список “кроком до ескалації” з боку Росії. Раніше прем’єр-міністр Бабіш закликав лідерів країн Європейського союзу вислати щонайменше по одному російському дипломату на знак солідарності з Прагою у справі про вибухи на складах у Врбетіце.

Читайте також:
На акції протесту проти російського впливу в Чехії розгорнули український прапор

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня влада в Празі звинуватила російські спецслужби в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на арсеналі в Моравії, призвів до численних руйнувань і загибелі двох людей. Снаряди призначалися до постачання в Україну для ЗСУ. За висновком слідства, до підриву складу з цією зброєю імовірно причетні агенти ГРУ ЗС РФ “Петров” і “Боширов” – ті самі, що згодом труїли в Солсбері подвійного агента Скрипаля.

У зв’язку з цим Чехія заявила про видворення з країни 18 російських дипломатів. Росія у відповідь видворила 20 чеських диппрацівників із Москви. Також Прага заявила намір зменшити територію посольства РФ.

21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив, що якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів ЧР, то Прага скоротить кількість дипломатів у російському посольстві, адже чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

Читайте також:
На тлі дипскандалу Чехія відмовилася від російської вакцини “Спутник V”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна