ДБР проводить обшук у будинку відстороненого голови КСУ Тупицького

оновлено

Слідчі Державного бюро розслідувань в четвер, 13 травня, о 6:00 ранку почали обшуки в будинку відстороненого голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького.

Про це спершу повідомило “Дзеркало тижня”, згодом інформацію підтвердили в пресслужбі ДБР.

“Згідно з ч.1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, пошуку знаряддя кримінального злочину або майна, яке було отримано в результаті його вчинення, а також з метою встановлення розшукуваних осіб”, – зазначено у постанові Печерського районного суду Києва, опублікованій виданням.

Тупицький суд ухвала 1 Тупицький суд ухвала 2
<
>
Джерело: "Дзеркало тижня"

У постанові не наводять зміст доказів, адже клопотання обмежене таємницею досудового розслідування. Судове засідання, на якому ухвалили рішення про обшуки, проводилося в закритому режимі.

Обшук проходить в присутності Тупицького, його дружини, двох малолітніх дітей і адвоката.

Нагадаємо, раніше Печерський районний суд Києва неодноразово переносив розгляд клопотання через неявку Олександра Тупицького на засідання. Його адвокати заявляли про госпіталізацію підзахисного, суд вказував на передчасність питання примусового приводу і статус Тупицького як спецсуб’єкта.

Наприкінці грудня 2020 року слідчі ДБР оголосили підозру Олександру Тупицькому у порушенні ч. 2 ст. 384, ст. 386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань). Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

Прокуратура звернулася до суду з клопотанням обрати Тупицькому запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 45 тисяч гривень, а також – зобов’язати його не відвідувати будівлю Конституційного Суду, носити електронний браслет, не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, здати на зберігання документи для виїзду за кордон, не утриматися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні, серед яких є працівники Секретаріату КС.

29 грудня 2020 року – після скандалу зі скасуванням КСУ деяких норм антикорупційного законодавства – президент Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. Надалі президент продовжив відсторонення Тупицького. Сам КС і багато експертів вважають таке рішення президента незаконним, адже відсторонення суддів Конституційного Суду не входить до переліку повноважень глави держави.

Але 27 березня Зеленський узагалі скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ.

Представники держохорони 29 березня не пустили Тупицького і Касмініна у приміщення Конституційного Суду.

Читайте також:
НАЗК направило до суду протоколи щодо Тупицького через ділянку в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна