Зеленський скасував укази Януковича про призначення Тупицького і Касмініна суддями КС

 

Президент Володимир Зеленський скасував укази президента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.

Указ №124/2021 щодо цього Зеленський підписав у суботу, 27 березня.

В указі йдеться, що його підписано, зокрема, “з метою гарантування додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки… а також беручи до уваги Заяву Верховної Ради у зв’язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції гідності… в якій підкреслено, що узурпація влади у 2010-2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини, зважаючи на те, що окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України”.

У зв’язку з цим Зеленський скасував: указ президента України від 14 травня 2013 року № 256 “Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного Суду України” та указ президента від 17 вересня 2013 року № 513 “Про призначення О.Касмініна…”

Наголошується, що указ від 27 березня 2021 року набирає чинності з дня його опублікування.

Як повідомляла “Новинарня“, 29 грудня 2020 року – після скандалу зі скасуванням КСУ деяких норм антикорупційного законодавства – президент Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. Надалі президент продовжив відсторонення Тупицького.
Сам КС і багато експертів вважають таке рішення президента незаконним, адже відсторонення суддів Конституційного Суду не входить до переліку повноважень глави держави.
Крім іншого, 19 січня ДБР повідомило Тупицькому про підозру в кримінальній справі.

Читайте також:
НАЗК направило до суду протоколи щодо Тупицького через ділянку в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна